İÇİNDEKİLER
Asliye Ceza Mahkemesinin Görevli Olduğu Davalar Nelerdir?
Asliye ceza mahkemesinin hangi davalara bakmakla görevli olduğu, kanun maddesinde ilgili suç için öngörülen hapis cezasının üst sınırı dikkate alınarak belirlenmektedir. Suçun cezasının üst sınırı 10 yıldan fazla veya özel bir düzenleme ile başka bir mahkeme görevli değilse, görevli mahkeme asliye ceza mahkemesidir.
5235 sayılı Adlî Yargı İlk Derece Mahkemeleri İle Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev Ve Yetkileri Hakkında Kanun’un 24. Maddesine göre, mahkemelerin görevlerinin belirlenmesinde ağırlaştırıcı veya hafifletici nedenler gözetilmeksizin kanunda yer alan suçun cezasının üst sınırı göz önünde bulundurulur.
Yani yukarıda saydığımız ağır ceza mahkemesinin görevine giren suçlar ve özel kanunlarla belirlenmiş olan görevler haricinde işlenen suçlarla ilgili görevli mahkeme asliye ceza mahkemesidir.
Asliye Ceza Mahkemesinin Karalarına Karşı İtiraz ve İstinaf Yolu
İtiraz kanun yolu, ilk derece mahkemesinin verdiği bir kararın aynı derecede yer alan bir başka mahkeme tarafından değerlendirilmesi için öngörülmüştür. Örneklendirmek gerekirse, asliye ceza avukatının tutuklama kararına veya tutukluluk halinin devamı kararına itiraz etmesi halinde ağır ceza mahkemesi tarafından, tutuklama veya tutukluluk halinin devamı kararının yerinde olup olmadığı denetlenir.
İstinaf kanun yolu, asliye ceza mahkemesi kararının hem maddi olay yönünden hem hukuki yönden üst dereceli bölge adliye mahkemesi tarafından denetlenmesidir.
Asliye ceza mahkemelerinin hüküm niteliğindeki kararlarına (beraat, mahkumiyet, adli para cezası, vb.) karşı şartları varsa istinaf kanun yoluna başvurulabilir.
Ağır ceza mahkemelerinde olduğu gibi, asliye ceza mahkemesi kararlarına karşı istinaf ve itiraz kanun yollarına başvurma süresi tefhim (öğrenme) veya yokluğunda tebliğden itibaren 7 gündür.
Asliye Ceza Mahkemesinin Kesin Kararları Nelerdir?
Asliye ceza mahkemesi kararlarına karşı istinaf kanun yoluna başvurma hakkının istisnaları yani kesin kararlar şunlardır:
• 3.000 TL veya daha az adli para cezasına ilişkin hükümler,
• Üst sınırı 500 günü geçmeyen adli para cezasını gerektiren suçlar nedeniyle verilen beraat kararları,
• Kanunlarda kesin olduğu yazılı bulunan kararlar.
Asliye Ceza Avukatı Ücretleri 2022 Yılında Ne Kadar?
Asliye ceza avukatı ücretleri 2022 Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca belirlenmektedir. Asliye Ceza alanında uzman avukat ücretleri 24.11.2020 tarihli 31314 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 2022 yılı Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’nin “İkinci Kısım” “İkinci Bölüm”de yazılmıştır. Tarifenin ikinci kısmı “Yargı Yerleri İle İcra ve İflas Dairelerinde Yapılan ve Konusu Para Olmayan veya Para İle Değerlendirilemeyen Hukuki Yardımlara Ödenecek Ücret” başlığını taşımaktadır.
2022 Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’nin (AAÜT) ikinci kısım ikinci bölümünün 9. maddesinde 2022 asliye ceza avukatı ücreti 5.100,00 TL olarak belirlenmiştir. Bu ücret asgari ücret niteliğinde olup bu ücretin altında avukatın dava alması yasaktır. Ayrıca bu ücret asgari olduğundan avukat ile müvekkil arasında daha yukarı ücretlerle anlaşma yapılabilir.
Asliye ceza davalarında yukarıda da bahsedildiği gibi alt sınır Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’dir. Üst sınır ise bulunmamaktadır. Bu nedenle avukat ile müvekkili arasında asgari ücret tarifesinin altında olmamak kaydıyla anlaşılacak ücret üzerinden vekillik görevi sürdürülecektir.
Ceza Avukatı Ahmet Yasin SÖZEN İletişim Bilgileri
Trabzon ceza avukatı Avukat Ahmet Yasin SÖZEN ile iletişime geçmek için Bize Ulaşın linkine tıklayarak ulaşabilirsiniz. Ceza avukatı Avukat Ahmet Yasin SÖZEN’e 0552 861 6111 numaralı telefon numarasından Whatsapp! Üzerinden randevu alarak ulaşabilirsiniz.