Giresun Boşanma Avukatı olarak, Söz Hukuk & Arabuluculuk & Danışmanlık, Giresun’da avukatlık hizmeti sunduğu uzmanlık alanlarından birisi de boşanma avukatlığıdır.
On yılı aşkın deneyimli avukatları ile boşanma davalarında önemli deneyimler kazanmıştır. Boşanma davalarının esasını etkileyen delilleri, etkin ve sistematik olarak boşanma davalarında kullanan Giresun boşanma avukatı kadrosu ile önemli başarılar elde etmiştir.
Bu makalemizde, Türkiye çağında baktığımız davalardan elde ettiğimiz bir kısım deneyimleri kısaca size aktarmaya çalışacağız. Giresun boşanma avukatı olarak, başta anlaşmalı ve çekişmeli boşanma davaları olmak üzere, boşanma davasının ferisi niteliğindeki mal paylaşımı (eşler arasında mal rejimi tasfiyesi), velayet, maddi ve manevi tazminat, nafaka hususlarını ele alacağız. Ayrıca boşanma sürecini, süresini ve boşanma davası ile ilgili diğer hususlarla beraber ailenin korunması ve kadına karşı şiddetin önlenmesi kanunu, “Boşanma Avukatı” nın önemi sizlere aktarmaya çalışacağız.
İÇİNDEKİLER
BOŞANMA NEDİR?
Türkiye’deki geleneklerimize göre evlilik, eşler arasında nişanlama sonucun resmi nitelikteki evlilik akdinin yapılması ile doğar.
Boşanma ise eşlerin, evlilik birliği içerisinde anlaşamamaları yada kanunda sayılan bazı sebeplerin meydana gelmesi sonucunda eşlerden birisinin boşanma avukatı aracılığıyla mahkemeye başvurması sonucu evlilik birliğinin sona erdirilmesi olarak tanımlanabilir.
Giresun boşanma avukatı olarak büromuz, aşağıda sayılan ve kanunda öngörülen tüm sebepler nedeniyle Aile Mahkemesi nezdinde boşanma davalarına bakmış olup, müvekkilimizin en uygun ve en kısa yoldan boşanmasını sağlamaktadır.
GIRESUN BOŞANMA AVUKATI İLE ANLAŞMALI BOŞANMA
Eşler, birbiri ile boşanma konusunda anlaşarak eşlerden birinin yerleşim yerindeki yada eşlerin son altı aydan beri oturduğu yerdeki, diğer bir ifade ile eşlerden biri Giresun’da yaşıyorsa Giresun boşanma avukat ile beraber Aile Mahkemesine başvurarak anlaşmalı boşanma davası açabilir. Bu davanın açılabilmesi maddi tazminat, manevi tazminat, çocukların velayeti, iştirak nafakası, yoksulluk nafakası, ortak alınan eşya malların paylaşımı hususunda anlaşmaları ve düzenleyecekleri protokole bunları yazmaları gerekmektir.
Bu davanın açılabilmesi için en önemli şart, evlilik tarihinden itibaren en az bir yıllık sürenin geçmesi zorunludur.
GIRESUN BOŞANMA AVUKATI İLE BOŞANMA SEBEPLERİ
-
Zina (Aldatma) Sebebiyle Boşanma
Ülkemizde zina nedeniyle boşanma davası, en çok başvurulan boşanma sebeplerinden birisidir. Kısaca Zina; eşlerden birinin, eşi dışındaki karşı cinsten biri ile kuruduğu cinsel ilişki olarak tanımlanır.
Zina nedeniyle boşanma davasının kazanılabilmesi için davayı açan eşin, eşinin karşı cinsiyetten biri ile zina ettiğini ispatlaması gerekmektedir.
Ancak zinayı öğrenmesine rağmen eş, evlilik birliğini sürdürmüşse artık affetmiş sayılacak ve zina nedeniyle boşanma davası açamayacaktır.
Bu davanın açılma süresi ise, zinanın öğrenilmesinden itibaren altı ay her halde zina eylemi öğrenilmese bile beş yıldır.
-
Hayata Kast, Pek Kötü Veya Onur Kırıcı Davranış
Eşlerden birinin, evlilik birliği içerisinde diğer biri eşi kasten öldürmeye çalışması yada eşe karşı hakaret etmesi, dövmesi, aç bırakması, psikolojik olarak işkence etmesi ve benzeri fiillerden herhangi birini gerçekleştirmesi halinde bu boşanma sebebine dayanılarak Giresun boşanma avukatı aracılığıyla dava açılabilmesi mümkündür.
Ancak zina da olduğu gibi boşanmaya sebebiyet veren fiili öğrenmesine rağmen eş, evlilik birliğini sürdürmüşse artık affetmiş sayılacak ve zina nedeniyle boşanma davası açamayacaktır.
Yine bu davanın açılma süresi ise, zinanın öğrenilmesinden itibaren altı ay her halde zina eylemi öğrenilmese bile beş yıldır.
-
Suç İşleme ve Haysiyetsiz Hayat Sürme Sebebiyle Boşanma Davası
Eşlerden birinin yüz kızartıcı suçlardan birini işlemesi halinde bu sebebe dayanılarak Giresun boşanma avukatı aracılığıyla boşanma davası açması mümkündür.
Yüz kızartıcı suçlara örnek olarak, Hırsızlık, Dolandırıcılık, Uyuşturucu Madde Kullanmak veya ticaretini yapmak, Rüşvet almak vermek, Hileli İflas, İrtikap örnek gösterilebilir.
Diğer taraftan haysiyetiz hayat süren eşin, ailenin namus, şeref ve itibarını sarsması gerekmektedir. Örnek olarak eşin, devamlı pavyonlara, genelevlere gitmesi, devamlı kumar oynaması örnek olarak gösterilebilir.
-
Terk Nedeniyle Boşanma Davası
Eşlerden birinin, evlilik birliğinden doğan yükümlülüklerini getirmemek amacıyla sürekli bir irade ile ailenin yaşadığı ortak konutu terk etmişse ve terk tarihinden itibaren en az dört ay geçmişse, bu durumda terk edilen eş, Giresun boşanma avukatı aracılığı ile ve noter kanalıyla eşin eve dönmesini istemelidir. Evi terk eden eş, bu ihtara rağmen aile konutuna geri dönmemiş ise bu durumda terk nedeniyle terk edilen eşin, boşanma davası açması mümkündür.
Ancak burada unutulmaması gereken husus evi terk eden eşin evi terk etmesinde haklı bir sebebinin olmaması gerektiğidir. Eğer evi terk eden eşin haklı bir sebebi varsa bu sebebe dayanılarak boşanma davası açamaz.
Ayrıca ortak konutu terke zorlayan eşin de bu davayı açması mümkün değildir.
Yukarıda yer verilen ihtarda evi terk eden eşe, Giresun boşanma avukatı aracılığıyla çekilecek ihtar ile en az iki aylık süre verilmelidir. İki ay içinde eşin eve dönmesi halinde bu davanın açılması mümkün değildir. Gerekli olması halinde belirtilen ihtarın ilan yoluyla da yapılması mümkündür.
-
Akıl Hastalığı Nedeniyle Boşanma Davası
Eşlerden birinin evliliğin devamı süresi içerisinde akıl hastalığına yakalanması ve bu akıl hastalığının geçmesine olanak bulunmadığı resmi sağlık raporu ile tespit edilmesi halinde bu boşanma sebebine dayanılarak boşanma davası açılabilir.
Ancak akıl hastası olan eşin durumu evlilik birliğini çekilmez hale getirmiyorsa bu sebebe dayanılabilmesi mümkün değildir.
Aklı hastalığı sebebiyle boşanma davası Giresun boşanma avukatı ile herhangi bir süreye bağlı olmaksızın açılabilir.
-
Evlilik Birliğinin Temelinden Sarsılması Nedeniyle Boşanma Davası
Giresun boşanma avukatı yukarıda sayılan özel boşanma sebeplerinden herhangi birine dayanarak boşanma davası açabilir. Ancak yukarıda yer alan sebeplerden herhangi biri yoksa yada var olmasına rağmen farklı boşanma sebepleri varsa evlilik birliğinin temelinden sarsılması nedeniyle boşanma davası açabilir.
Eşlerin birbiri ile sosyal, ekonomik, kültürel, dini ve kişisel farklılıkları olabilir. Bu durumda eşlerin aralarındaki bu sayılan farklılıklar nedeniyle devamlı tartışması bazen kaçınılmaz olur. Bu tartışmaların çekilmez olduğu yerde artık eşlerden biri, boşanmaya karar vererek evlilik birliğinin temelinden sarsılmasına dayanarak boşanma davası açabilecektir.
Yargıtay kararlarına göre aşağıda sayılan hareketler boşanma sebebi olarak sayılmıştır.
- Eşin, cinsel ilişkiden devamlı kaçınması
- Eşin, diğer eşin değer verdiği gün ve etkinliklere değer vermeyip iştirak etmemesi,
- Eşlerden birinin ekonomik olarak aşırı borçlanması ve bunun sonucunda dava ve takiplere maruz kalması,
- Eşin, ev işlerine veya çocuğun bakımı ve eğitimi ile ilgilenmemesi,
- Aile içinde kalması gereken özel hususların üçüncü kişilere anlatılması,
- Eşin diğer eşe kendisini sevmediğini söylemesi,
- Eşin, diğer eşe ekonomik, duygusal veya psikolojik şiddet uygulaması,
Gibi bunlarla sınırlı olmamak üzere diğer sebepler genel boşanma sebepleri arasında sayılmıştır.
Tüm bu boşanma sebepleri birbiri içine geçmiş olması nedeniyle uzman boşanma avukatlarına başvurarak dava açılması daha sağlıklı olacaktır.
Ancak boşanma avukatı ile açılan boşanma davasının reddedilmesi halinde eşler, boşanma kararının kesinleştiği tarihten itibaren üç yıl içinde tekrar bir araya gelemezlerse, eşlerden herhangi birinin uzman boşanma avukatı aracılığıyla talebi üzerine açılan davada evlilik birliğinin temelinden sarsıldığını kabul edecek ve boşanmaya karar verilecektir.
GIRESUN BOŞANMA AVUKATI İLE HANGİ NAFAKALAR TALEP EDİLEBİLİR?
Eşler, evlilik birliği içerisinde ekonomik olarak birbirine bağlı olabilir yada eşler birbirine bağlı olmasa bile boşanma halinde eşler evlilik birliği içindeki ekonomik seviyenin altına düşebilir. Bu durumlarda ekonomik olarak sıkıntıya düşen eşin, diğer eşten kendisi ve çocukları için Giresun boşanma avukatı aracılığıyla nafaka talep etme hakkı vardır.
-
İştirak Nafakası
Boşanma davasının açılması ile beraber yoksulluğa düşen eş, diğer eşin ekonomik gücünün daha iyi olduğuna yada ayrı yaşam sebebiyle yoksulluğa düştüğü gerekçesi ile mahkemeden iştirak nafakası talep edebilir. İştirak nafakası, hem eş hem de çocuk için talep edilebilir. Hakim vereceği karar ile beraber davanın açılış tarihinden itibaren işleyecek iştirak nafakasına hükmeder. Boşanma davası kesinleşince iştirak nafakası sona erer.
-
Yoksulluk Nafakası
Uzman Giresun boşanma avukatı ile açılan davalarda hakim, koşulları varsa, boşanma avukatı aracılığıyla talep edilen yoksulluk nafakasına hükmeder. Bu durumda kararın kesinleşmesinden itibaren uzman boşanma avukatı ile yapılacak icra takibiyle aylık işlemiş ve işleyecek nafakaların tahsili istenir. Yine bu nafaka çocuğun bakım ve eğitimi ve/veya eşin yoksulluğa düşeceği gerekçeleriyle istenebilir.
GIRESUN BOŞANMA AVUKATI İLE HANGİ TAZMİNATLAR TALEP EDİLEBİLİR?
Türk Medeni Kanununun 174/1. maddesi gereğince eşlerden birinin, mevcut veya beklenen bir menfaati nedeniyle boşanma yüzünden haleldar olmuşsa ve tazminat talep eden eş, kusursuz ya da daha az kusur ise maddi ve manevi tazminat talep edebilecektir.
Yargıtay kararlarına göre mahkemece eşlerin, sosyal ve ekonomik durumları ile kusurları ve hakkaniyet ilkesi (TMK m. 4, TBK m. 50 ve 52) dikkate alınarak ekonomik olarak daha güçsüz eş lehine maddi ve manevi tazminata hükmedilmesi gerekmektedir.
GIRESUN BOŞANMA AVUKATI İLE VELAYET DAVASININ AÇILMASI
Çocukların velayeti yani çocukların kimde kalacağı hususu eşler arasındaki belki de en önemli hususlardandır. Türk medeni kanununa göre vekaletin kimde olacağı uyuşmazlığı kamu düzeninden olduğundan dolayı Hakim, tarafların isteklerine göre velayete hükmetmeyebilir. Mevzuatımıza göre çocuğun gelişimi ve yararına göre hakim velayet uyuşmazlığını çözümler. Eşlerden hangisi çocuğun sosyal, ekonomik ve kültürel olarak gelişimini daha rahat sağlayacaksa hakim velayeti o eşe verecektir.
Çocukların kavrama yaşı sekiz yaş olarak kabul edildiğinden dolayı hakim, sekiz yaş ve üstü çocukları bizzat dinleyecektir. Ayrıca yukarıda saydığımız diğer koşullar da göz önüne alınarak velayet uyuşmazlığı çözümlenecektir.
Velayet davasında eşlerin kusurlu olup olmaması önem taşımaz. Diğer bir ifade ile zina yapan eşin, Giresun boşanma avukatı aracılığıyla yukarıdaki koşullar göz önüne alınarak çocuklara daha iyi bakacağı tespit edilirse mahkeme, çocuğun velayetini zina yapan eşe verebilecektir. Bu hususta alınacak uzman raporu da önemlidir.