Trabzon Araç Değer Kaybı Avukatı – Söz Avukatlık & Danışmanlık

Trabzon araç değer kaybı avukatı ile takip edilmeyen süreçlerde araç sahipleri, aracının hasarlanması ile beraber aracını ücretsiz olarak sigortadan yaptırmak için yada onarılan aracının sigortadan tazminatını almak için bir takım başvurular yaparlar. Yapılan başvurularda sadece aracının onarılmasını yada onarılan araçlarının onarım masraflarını sigortadan talep ederler. Ancak araç sahipleri aracının önemli miktarda değer kaybına uğradığını göz önüne almazlar.

Araç sahipleri arasındaki genel düşünce;

  • Hasar miktarı çok büyük değil. Bu sebeple araç değer kaybı için uğraşmaya değmez.
  • Aracım zaten orijinal parça ile değişti. O sebeple araç değer kaybı çıkmaz.
  • Aracım çok eski olduğundan zaten araç değer kaybı tazminatı alamam.
  • Aracım ticari yada kiralık araç olduğundan kilometresi fazla. Araç değer kaybı olmamıştır.
  • Aracımın değer kaybı var ama karşı aracın sahibi benimle çok ilgilendi ona karşı dava açmak istemiyorum.
  • Aracımın hasarı çok olduğundan dolayı karşı aracın trafik sigortası tüm limitini bana ödedi o sebeple araç sahibine dava açmakla uğraşamam.
  • Aracımı sattım o sebeple artık değer kaybı zararımı talep edemem.
  • Kaskom zaten aracımı onardı. Karşı aracı sigortacısından araç değer kaybımı almak uzun iş.

Yönündedir. Ancak yukarıda yer alan düşünceler yanlıştır. Hasar küçük de olsa büyük de olsa, araç ticari yada kiralık araç da olsa, aracın parçaları orijinali ile değişse de, aracı satsanız bile araç değer kaybı başvurusu yaparak zararınızı giderebilirsiniz. Üstelik bu süreç birkaç ay içinde sonuçlanabilecektir.

Değer Kaybı Avukatı Neler Yapar?

Trabzon Araç değer kaybı avukatı, aşağıda yazılı süreçleri tek tek işleterek ve araç sahiplerinin A dan Z ye tüm işlemlerini yaparak süreç sonunda araç değer kaybı zararını tahsil eder.

1) Araç sahibinden gerekli evrakları temin eder. İmkanı varsa eksik evrakları teminini kendisi tamamlar

2) Evraklar üzerinde gerekli incelemeleri yaparak gerekirse sigorta şirketlerine gerekli araç değer kaybı başvurusunu yapar.

3) Başvuru sonunda eksik ödeme yapılması yada hiç ödeme yapılmaması halinde zarardan sorumlu kişiler aleyhine arabuluculuk yoluna başvurur.

4) Arabuluculuk sürecinden sonuç alınamaması halinde ilgili kişiler aleyhine araç değer kaybı davasını açar.

5) Araç değer kaybı davası sonunda verilen kararı icra daireleri vasıtasıyla tahsil eder.

 

Değer Kaybında Hangi Evraklar Gereklidir?

ZMMSGŞ de hangi evrakların gerekli olduğu açıkça yazılmıştır. Bu kapsamda

  • Trafik Kazası Tespit Tutanağı resmi tasdikli sureti veya taraflar arasında tutulmuş kaza tespit tutanağı, varsa ifade tutanakları veya görgü tespit tutanakları,
  • Mağdur araca ait ruhsat,
  • Varsa hasarlı araca ve kaza yerine ait fotoğraf ve görüntüler,
  • Mağdur araç sahibine/zarar gören üçüncü şahsa ait banka hesap bilgileri (banka – şube adı, Iban numarası).
  • Maddi hasara ilişkin ekspertiz yapıldıysa eksper raporu

Sayılan evraklar, yapılacak inceleme ve başvuru için önemlidir. Ancak bu evrakların bazılarının hali hazırda zaten sigorta şirketinde mevcut olması nedeniyle temini gerekmeyebilir.

Bunlar dışında;

  • Aracın onarına ilişkin kesilmiş fatura,
  • Aracın onarım masraflarının hangi sigorta şirketi tarafından karşılandığı,
  • Aracın geçmiş hasarlarına ilişkin bilgiler,
  • Kusurlu araç/araçların trafik sigorta ve kasko sigorta poliçeleri,

Olaydaki maddi olgulara göre temini gerekebilecektir.

 

Araç Değer Kaybı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Araç değer kaybı başvurusu, sadece sigorta şirketlerine yapılacak başvurular için zorunludur. Bunun dışında kusurlu araç sahibi ve sürücüsüne dava açılmadan önce başvuru yapılması zorunlu değildir.

Ayrıca aracın onarım masraflarına ve kasko sigorta poliçesinde ye alan klozlara göre gerektiğinde hem kusurlu aracın trafik sigortacısına hem de kusurlu aracın kasko sigortacısına başvuru yapılması gerekebilir.

Yapılacak başvuruda yukarıda sayılan ve ZMMSGŞ da yer alan evrakların bir üst yazı ile beraber ilgili sigorta şirketine gönderilmesi gerekmektedir. Yapılan başvurunun ilgili sigorta şirketine tebliğ edilmesinden itibaren 15 gün içerisinde cevap verilmesi zorunludur. Cevap verilmemesi halinde yaşanan kazadaki maddi olgulara göre Sigorta Tahkim Komisyonuna yada Arabuluculuk yoluna başvurulması gerekecektir.

Başvurunun yapılması ile beraber sigorta şirketi temerrüde düşeceğinden dolayı diğer bir ifade ile araç değer kaybı zararına, başvuru ile beraber faiz işlemeye başlayacağından dolayı gerekli yerlere, gerekli belgeler ile beraber eksiksiz olarak başvurulması önemlidir. Bu sebeple Trabzon araç değer kaybı avukatı aracılığıyla gerekli başvuruların yapılması, hak kayıplarını önleyecektir.

 

Araç Değer Kaybında Arabuluculuk Süreci

Yukarıda da değinildiği üzere başvurudan sonuç alınamaması halinde sigorta şirketlerine karşı dava açılması gerekecek ise arabuluculuk yoluna başvuru zorunluluğu vardır.

Bu başvurunun gerekli şekilde ve eksiksiz yapılmaması halinde mahkeme tarafından dava açıldığı gibi reddedilecektir.

Arabuluculuk yolu ile taraflar bir masa etrafında toplanarak müzakere ederler. Yapılan müzakere sonucunda taraflar anlaşmaya varırsa, tutulacak anlaşma tutanağı ile arabuluculuk dosyası kapatılır ve anlaşma tutanağı, mahkeme kararı yerine geçeceğinden dava açmaya gerek kalmaksızın araç değer kaybı zararı tahsil edilebilecektir.

 

Araç Değer Kaybı Davası Nasıl Açılır?

Araç değer kaybı davası, kazanın gerçekleştiği yada zarara uğrayan araç sahibinin yerleşim yeri mahkemesinde açılabilecektir. Eğer kaza Trabzon’da meydana gelmişse yada zarar gören araç sahibi Trabzon’da ikamet ediyorsa bu durumda Trabzon araç değer kaybı avukatı aracılığıyla yazılacak dilekçe ile dava açılması mümkündür.

Açılan davada alınacak kusur ve hesap bilirkişi raporu ile mahkeme kararını verecektir.

Davada alınacak hesap bilirkişi raporunda araç değer kaybı hesaplama yöntemleri çok büyük önem arz etmektedir. Poliçenin düzenlendiği zamanda yer alan mevzuat hükümlerine göre hesaplama yapılacağından dolayı hak kaybının yaşanmaması için Trabzon araç değer kaybı ile davanın takip edilmesi önemlidir.

 

Araç Değer Kaybı Davası Ne Kadar Sürer?

Araç değer kaybı davası; gerekli belgelerin temini, bilirkişi raporlarının alınması ve davada hükmedilecek miktara göre istinaf kanun yoluna tabi olup olmamasına göre 7 ay ile 2 sene arasında sürmektedir.

 

Trabzon Değer Kaybı Avukatı Masrafları Karşılar Mı?

Açılacak davada, dava masrafları avukat tarafından yapılacak sözleşme ile karşılanabilecektir.

 

Trabzon Araç Değer Kaybı Avukatı Ücreti Yüzde Kaç?

Aracın değeri ve araç hasar miktarına göre dava sonunda çıkacak tazminat miktarı üzerinden Trabzon araç değer kaybı avukatı ile %10 ila %25 arasında anlaşma yapılması mümkündür.

 

Değer Kaybı Avukatı ile Takip Neden Önemlidir?

Araç değer kaybından sorumluluk uzmanlık gerektiren bir konudur. Hasarlanan aracın parçaları, aracın nasıl, kim tarafından ve hangi miktar ile onarıldığı ve karşı aracın sigorta poliçesinin teminat limitlerine göre davanın kim yada kimlere, hangi miktar ile açıldığının belirlenmesi önemlidir. Ayrıca araç değer kaybı hesaplama yöntemlerinden hangisinin bilirkişi raporunda kullanıldığı da tazminat miktarını için ve zarar gören araç sahibinin hak kaybına uğramaması için elzemdir.

Bu sebeple araç değer kaybı davalarının uzman Trabzon araç değer kaybı avukatı ile takip edilmesi bir nevi zorunluluktur.

 

Trabzon Araç Değer Kaybı Avukatı İletişim

Uzman Trabzon araç değer kaybı avukatı olan Av. Seyyid Hasan ÖZTÜRK ile iletişime geçmek için tıklayınız.

 

 

Canlı Destek
Whatsap Destek
Nasıl Yardımcı Olabiliriz?