Trabzon iş kazası avukatı ile takip edilmeyen kazalarda iş kazası geçiren yada meslek hastalığına uğrayan işçinin, iş kazası yada meslek hastalığının tedavi süresince oluşan zararları Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından taraflarına ödenir. Bunun dışında işçiler, maluliyetlerinin olup olmadığını yada başkaca zararlarının oluşup oluşmadığına bakmaksızın iş yerinde çalışmaya devam ederler. Ancak iş kazasının meydana gelmesinden sorumlu olan işverenden yada diğer kişilerden önemli miktarda tazminat talep edebileceklerini düşünmezler.
İş kazasına uğrayan işçiler;
- Kazanın meydana gelmesine ben neden oldum o sebeple işverenden tazminat hakkım olmaz.
- İşyerinde sigortasız çalışıyorum. Bu sebeple iş kazası olmadığından işveren sorumlu olmaz.
- İş kazası üzerinden çok zaman geçti artık uğraşmaya değmez.
- Kaza nedeniyle çok fazla sıkıntım yok ve zaten iyileştim o sebeple tazminat hakkım olmaz.
- İş yerinde hala çalışıyorum. Dava açarsam işverene ayıp olur.
- SGK tarafından zaten bana aylık bağlandı. O sebeple başkaca tazminat hakkım olmaz.
- İşveren bana gerekli eğitimi verip iş güvenliğine ilişkin evrakları imzalattı. Dolayısıyla işverenin iş kazası nedeniyle kusuru yoktur.
Nedenleriyle geçirdikleri iş kazası nedeniyle haklarını aramazlar. Ancak yukarıda yer verilen düşünceler doğru olduğu sanılan yanlışlardır.
İşçi sigortasız da olsa, işveren iş kazası bildirimini yapmasa bile ve hatta işveren gerekli tüm iş güvenliği eğitimini verse ve gerekli ekipmanları işçiye sağlasa bile işveren olayın meydana gelmesinde kusurlu olabilecek ve işçi, açacağı davalar ile iş kazası nedeniyle maddi ve manevi tazminata hak kazanabilecektir.
Diğer taraftan işverenler; olayın iş kazası kapsamında olup olmadığını, başkaca kişilerin olayın meydana gelmesinde kusurunun olup olmadığını, işçinin maluliyet oranının gerçeği yansıtıp yansıtmadığını, dava aşamasında alınan hesap bilirkişi raporunun hatalı olup olmadığını, olayda kendisinin işveren kapsamında olup olmadığını değerlendirmeden yapılan işlemlere itiraz etmezler.
Bu sebeple işverenler de iş kazası nedeniyle yapılan işlemler ve açılan davalar sonucunda önemli hak kayıplarına uğrayabilirler.
Bu sebeple aşağıda kısaca değindiğimiz davaların açılmasında işçi ve işverenlerin hukuki yararı vardır.
İÇİNDEKİLER
Trabzon İş Kazası Avukatı Olarak Baktığımız Davalar
- İş kazası ve meslek hastalığı nedeniyle maddi ve manevi tazminat davası,
- İş kazası tespiti davası,
- İş kazası nedeniyle ceza dosyasının takibi,
- İş kazası nedeniyle oluşan maluliyet oranına itiraz davası,
- İş kazası olmadığının tespiti davası,
- İş kazası nedeniyle kesilen para cezasının iptali davası,
- SGK tarafından işveren ve/veya üçüncü kişi aleyhine açılan tazminat davası,
Yukarıda sayılan davalar, Trabzon iş kazası avukatı olarak açtığımız ve işveren vekili olarak baktığımız temel davalardır. Bu davalar dışında iş kazası nedeniyle meydana gelen uyuşmazlıklar da uzmanlık alanımız içerisindedir.
İş kazası ve Meslek Hastalığı Nedeniyle Maddi ve Manevi Tazminat Davası
İş kazası yada meslek hastalığı nedeniyle işçinin vefat etmesi yada yaralanması nedeniyle işçi yada hak sahipleri, olayda kusurlu olan işverenler ve/veya üçüncü kişiler aleyhine maddi ve manevi tazminat davası açabilir.
Bu davanın açılabilmesi için işveren tarafından iş kazası bildiriminin yapılmış olması yada işveren tarafından bildirim yapılmamış olsa bile Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından olayın iş kazası olduğunun tespit edilmiş olması gereklidir. Aksi halde mahkemece olayın iş kazası kapsamında olduğunun tespiti için işçiye yada hak sahiplerine, iş kazası tespit davası açması için süre verilecektir.
Ayrıca işveren açısından olay iş kazası olarak tespit edilmiş olsa bile işveren, olayın iş kazası olmadığını yada kendisinin işveren sıfatını taşımadığı iddiasıyla iş kazası olmadığının tespiti davası açabilecektir.
Diğer taraftan konu ile ilgili işçi yada hak sahipleri tarafından savcılığa şikayette bulunulmuşsa bu durumda açılacak ceza davasında verilecek karar da maddi ve manevi tazminat davasını bağlayacaktır.
Önemle belirtmek gerekir ki, yukarıda liste halinde saydığımız davaların tamamının her bir iş kazası olayı için açılabileceği göz önüne alındığında kapsamlı olarak her ihtimalin değerlendirilerek iddiaların ve gerekli savunmaların yapılması gerekecektir. Bu sebeple Trabzon’da gerçekleşmiş olan iş kazası nedeniyle açılan davalarda Trabzon İş kazası avukatı ile davaların takip edilmesi hak kayıplarının yaşanmaması için önem arz etmektedir.
İş Kazası Tespit Davası
İşçinin işyerinde, kendi isteğiyle yada işverenin takdiriyle beraber sigortasız olarak çalışması mümkündür. Bu durumda işveren tarafından, işçinin iş kazası yada meslek hastalığına uğraması halinde iş kazası bildirimi yapılmayacaktır.
Yukarıda yer alan sebepten dolayı yada işverenin takdir yetkisini kullanarak iş kazası bildiriminin yapılmaması halinde işçi, bildirim yapılmadı gerekçesiyle ve/veya sigortasız çalışıyorum şeklinde düşünerek hiçbir işlem yapmadan hayatına devam edebilir. Ancak işçi, sigortasız da çalışsa ve/veya işveren tarafından iş kazası bildirimi yapılmasa bile Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurarak olayın iş kazası olduğunu ve bu konuda müfettiş görevlendirilmesini isteyebilir.
Görevlendirilen müfettiş, işyerinde gerekli tahkikatı yaprak yeterli delil bulunamadığından olayın iş kazası olmadığını yada tanık beyanlarına dayanarak olayın iş kazası olduğunu raporlayabilir.
Müfettiş tarafından olayın iş kazası olmadığının tespiti halinde işçi yada hak sahipleri, olayın iş kazası olduğu iddiasıyla işveren ve SGK aleyhine iş kazası tespit davası açmalıdır.
Açılan davada mahkemece dinlenecek tanıklar ile olayın iş kazası kapsamında olduğunun davacılar tarafından ispat edilmesi mümkündür.
İş Kazası Nedeniyle Ceza Dosyasının Takibi
Meydana gelen iş kazası nedeniyle işçi yada hak sahipleri tarafından olaydan sorumlu kişiler aleyhine yapılacak savcılık şikayeti oldukça önemlidir. Özellikle işçinin sigortasız çalışması halinde ceza dosyasında yapılacak tahkikat ile işçinin işyerinde çalışırken kaza geçirdiği yada meslek hastalığına uğradığının kanıtlanması mümkündür.
Bu sebeple her halde işverene sıkıntı olur düşüncesiyle kişilerin şikayet hakkından vazgeçmesi önemli hak kayıplarına yol açabilecektir.
Nitekim ceza dosyasındaki maddi olgular hukuk hakimin bağlayacağından dolayı tazminat davasındaki sorumluların tespit açısından ceza davasının Trabzon iş kazası avukatı ile takip edilmesi oldukça önemlidir.
İş Kazası Nedeniyle Oluşan Maluliyet Oranına İtiraz Davası
Olayın iş kazası olduğunun tespiti halinde SGK tarafından işçi, maluliyet oranının tespiti amacıyla hastaneye sevk edilir. Sevk sonucunda çıkan raporların, SGK’ nın ilgili birimi tarafından değerlendirilmesi neticesinde işçinin maluliyet oranı belirlenecektir.
Tespit edilen maluliyet oranına esas rahatsızlıklar iş kazası sonucunda oluşabileceği gibi farklı etkenler sonucunda da oluşabilir. Bu durumda hem işçi hem de işveren tarafından yapılan tespitlere Sosyal Sigortalar Yüksek Sağlık Kurulu nezdinde itiraz edilmesi mümkündür.
Yapılan itiraza rağmen maluliyet oranında bir değişim meydana gelmemişse hem işçinin hem de işverenin, maluliyet oranına itiraz davasını açması mümkündür.
Açılan davada mahkemece Adli Tıp Kurumu’ndan rapor alınacaktır. Bu sebeple ileri sürülen iddiaların belgeler ile desteklenmesi önemlidir.
Ayrıca işçinin geçen zaman içesinde iyileşmesi yada hastalığının ilerlemesi de mümkündür. Bu sebeple maluliyet oranına itiraz davası hem işçi hem de işveren açısından açılması gereken önemli davalar arasında bulunmaktadır.
İş Kazası Olmadığının Tespiti Davası
SGK tarafından yapılacak tespit ile iş kazası olmayan bir kazanın iş kazası olarak yada işveren dışındaki etkenlerle işçinin hastalığa yakalanması halinde hastalığın, meslek hastalığı olarak nitelendirilmesi mümkündür.
Diğer taraftan SGK tarafından gerçek ve tüzel kişilerin, işçisi olmayan bir kişinin işvereni olarak tespit edilmesi mümkündür.
Bu durumlarda işveren tarafından, gerekli bilgi ve belgeler ile beraber hem işçi hem de SGK aleyhine ikame edilecek bir dava ile olayın kendileri açısından iş kazası olmadığının tespitinin talep edilebilmesi mümkündür.
İş Kazası Nedeniyle Kesilen Para Cezasının İptali Davası
İşveren tarafından, işçinin sigortalı olarak gösterilmemesi yada iş kazası bildiriminin süresinde yapılmaması nedeniyle SGK tarafından işveren aleyhine idari para cezaları kesilecektir.
Kesilen bu cezalar tahakkuk ettirildiklerinde işverene tebliğ edilir ve verilen süre içerisinde cezaların ödenmesi talep edebilir.
Eğer işveren tarafından, bu cezaların haksız olduğu düşünülüyorsa iş kazası nedeniyle kesilen para cezalarına karşı yargı yoluna başvurulması mümkündür.
SGK Tarafından İşveren yada Üçüncü Kişiler Aleyhine Açılan Tazminat Davası
İşçinin, iş kazası sebebiyle yaralanması yada vefatı veyahut işçinin, işyerinde meslek hastalığına uğraması nedeniyle SGK tarafından işçi yada hak sahiplerine peşin sermaye geliri bağlanacaktır.
Ayrıca SGK tarafından işçiye, kaza nedeniyle tedavi masrafları yapılacak ve tedavi süresince çalışılamayan süre için geçici iş görmezlik ödeneği ödenecektir.
SGK tarafından tüm bu yapılan ödemeler, işveren yada üçüncü kişinin kişilerden kusurları oranında tahsil edilecektir.
İş kazası nedeniyle işçiye peşin sermaye gelirinin bağlanması diğer bir ismiyle sürekli iş görmezlik gelirinin ödenmesi için işçinin maluliyetinin %10 ve üzerinden olması gereklidir.
Ayrıca SGK tarafından açılan davada ödenen tüm tutarların tamamının kusurlu kişilerden tahsili mümkün değildir. Mahkemece iş kazası bildiriminin yapılıp yapılmadığı ve kusurlu kişilerin, işveren yada üçüncü kişi olup olmadığına göre yapılacak hesaplama değişecektir.
Bu sebeple işveren yada üçüncü kişilerin, ödemesi gereken tazminattan daha fazlasını ödememek adına uzman Trabzon iş kazası avukatı ile davada temsil edilmeleri önemlidir.
Trabzon İş Kazası Avukatı Masrafları Karşılar Mı?
Açılacak davada, dava masrafları avukat tarafından yapılacak sözleşme ile karşılanabilecektir.
Trabzon İş Kazası Avukatı Ücreti Yüzde Kaç?
Açılacak davanın sonunda tazminata hükmedilecek ise dava sonunda çıkacak tazminat miktarı üzerinden Trabzon iş kazası avukatı ile %10 ila %25 arasında anlaşma yapılması mümkündür.
Ancak dava sonunda herhangi bir tazminat çıkmayacak ise asgari ücret tarifesinden aşağı olmamak üzere Trabzon iş kazası avukatına vekalet ücreti ödemesi yapılması gerekecektir.
Trabzon İş Avukatı ile Takip Neden Önemlidir?
İş kazası nedeniyle açılan davalar, uzmanlık gerektiren bir konulardır. Özellikle Trabzon iş kazası avukatı tarafından mevzuatın iyi bilinmesi, çıkacak tazminatlar hakkında öngörü sahibi olunması ve ileri sürülecek iddia ve savunmaların gerekçeli olması önemlidir. Ayrıca iş kazası nedeniyle alınacak bilirkişi raporlarındaki hesaplama yöntemlerinden hangisinin bilirkişi raporunda kullanıldığının ve yapılan hesaplamanın mevzuata uygunluğunun tespiti de, hem işçi hem de işveren açısından hak kaybına uğranmaması adına elzemdir.
Bu sebeple iş kazası davalarının uzman Trabzon iş kazası avukatı ile takip edilmesi bir nevi zorunluluktur.
Trabzon İş Kazası Avukatı İletişim
Uzman Trabzon iş kazası avukatı olan Av. Seyyid Hasan ÖZTÜRK ile iletişime geçmek için tıklayınız.