Orjinal Parça değer kaybı ilişkisi;
Orjinal parça ile tamir edilen araç, her halde hasara uğramış ve tamir görmüş olacağından dolayı trafik kazasında hasar gören araç için değer kaybı talep edilebilecektir.
Yargıtay 17. Hukuk Dairesi 2016/10460 E. , 2019/4369 K. K.T: 09/04/2019
Davacı vekili dava dilekçesinde, davalı …’in müvekkillerinden Hamdi’nin kullandığı ve diğer davacıların Murisi …’na ait olan araca çarpması sonucu meydana gelen kazada aracın hasar gördüğünü, Hamdi’nin ise yaralandığını belirterek, Hamdi için 7.000,00 TL manevi tazminat, diğer davacılar için 1.000,00 TL maddi tazminat talep etmiş, maddi tazminat talebini dava devam ederken ıslahla 7.620,00 TL olarak arttırmıştır.
Davalılar davaya cevap vermemişlerdir.
Mahkemece 620,00 TL maddi, 2.500,00 TL manevi tazminatın davalılardan tahsiline karar verilmiş, hüküm davacılar vekili tarafından temyiz edilmiştir.
1-Dava trafik kazasından kaynaklanan maddi ve manevi tazminat istemine ilişkindir. Mahkemenin hükme esas aldığı bilirkişi raporunda araç değer kaybı belirlenmesi dairemiz içtihatlarına uygun değildir. Hükme esas alınan bilirkişi raporunda araçtaki değer kaybının tespiti, Dairemizce değer kaybının belirlenmesi hususunda esas alınan, aracın kaza tarihindeki hasar görmemiş 2.el piyasa değeri ile kazadan sonra onarılmış haldeki 2.el piyasa değeri arasındaki fark kriterine uyulmaksızın genel bir değerlendirme yapılarak sağlanmıştır. Araçta meydana gelen değer kaybının; aracın serbest piyasa koşullarına göre kaza tarihi itibariyle hasarsız haldeki ikinci el rayiç değeri ile aracın yaşı, özellikleri, hasar miktarı ve hasarlı kısımların özelliği dikkate alınarak kazadan sonraki hasarlı halinin rayiç değeri
tespit edilip bu iki miktar arasındaki azalmaya (farka) göre değerlendirilmek suretiyle hesaplanması gerekir. … Sulh Hukuk Mahkemesi’nin 2008/384 değişik iş sayılı dosyasında, Değer kaybı konusunda genel bir değerlendirme ile, araçtaki hasar gören parçaların orjinal parçalar ile değiştiklerini belirterek araçta değer kaybı meydana gelmediğini belirten bilirkişi kök ve ek raporuna dayalı olarak hüküm verilmesi doğru görülmemiştir. Zira aracın sağ ön ve arka çamurlukları, sağ ön kapısı, bagaj kapısı, ön ve arka tamponu ve çamurlukları komple boyanmış ve her ne kadar araçta değişen parçalar orjinal olsa da araçta parça değişimi yapılmış ve araç tamir görmüştür. Açıklanan nedenlerle araç değer kaybına ilişkin yeterince araştırma inceleme yapılıp sonucuna göre karar vermek gerekirken yazılı olduğu
şekilde karar verilmesi doğru değildir.
2-Bozma ilamının kapsam ve şekline göre; davacılar vekilinin, vekalet ücretine ilişkin sair temyiz itirazlarının incelenmesine şimdilik gerek görülmemiştir.
SONUÇ:Yukarıda (1) nolu bentte açıklanan nedenlerle davacılar vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile
hükmün BOZULMASINA, (2) nolu bentte açıklanan nedenlerle sair temyiz itirazlarının incelenmesine yer
olmadığına, peşin alınan harcın istek halinde temyiz eden davacılara geri verilmesine 09/04/2019
gününde oybirliğiyle karar verildi.
Tag; Orjinal Parça değer kaybı