Kasten Yaralama Suçu

Kasten yaralama suçu, yaşayan bir kimsenin vücuduna acı verilmesi, sağlığının veya algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan etkili bir eylem gerçekleştirmek suretiyle zarar verilmesidir. Kasten adam yaralama suçu, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 86. maddesi ile 87. maddesinde düzenlenmiştir. Bu makalemizde sadece TCK’nın 86. Maddesinde düzenlenmiş olan kasten yaralama suçunu irdeleyeceğiz.

Kasten yaralama suçunda korunan hukuki yarar, yaşayan bir kişinin vücut dokunulmazlığı ve beden bütünlüğü olup, suçun konusunu mağdurun acı verilen veya bozulan bedeni ya da ruhsal varlığı oluşturmaktadır. Failin yaptığı eylem sonucu, maddede yazılan sonuçlardan biri meydana gelirse, yaralama suçunun oluşacağında tereddüt yoktur. Bu sonucu doğurmaya elverişli olan tüm hareketlerle kasten yaralama suçunun işlenmesi mümkündür. Örneğin, bir kimseye tokat atmak suretiyle acı çekmesine neden olan fail, mağdurda görünürde herhangi bir fiziksel etki bırakmasa bile kasten yaralama suçu işlemiş olur.

Hukuka aykırı bir eylemin yaralama suçunu oluşturabilmesi için, eylemin mağdurun vücuduna acı vermesi, sağlığını bozması veya algılama yeteneğini bozması gerekir. Netice olarak üç halden herhangi biri gerçekleşmemişse, eylem, yaralama suçu olarak değerlendirilmeyecektir.

  1. Mağdurun Vücuduna Acı Verme Suretiyle Yaralama:Vücuda acı verme, insan bedeninde herhangi bir düzeyde hissedilen acıyı ifade etmektedir.
  2. Mağdurun Sağlığının Bozulması Suretiyle Yaralama:Sağlığın bozulması, mağdurun ruhsal veya fiziksel sağlığının hukuka aykırı eylem neticesinde bozulmasını ifade eder. Sağlığın bozulması sürekli olabileceği gibi geçici bir durum da arz edebilir.
  3. Mağdurun Algılama Yeteneğinin Bozulması Suretiyle Yaralama:Algılama yeteneğinin bozulması; fiil nedeniyle mağdurun ruhsal durumunun değişmesi, sağlıklı düşünme, anlama ve davranışlarını yönlendirme yeteneğinin ortadan kalkması halinde meydana gelir.

Kasten Yaralama Suçu Hangi Hareketlerle İşlenir?

Kasten yaralama suçu, serbest hareketli bir suç tipidir. Mağdura acı veren, sağlığını veya algılama yeteneğini bozan her türlü hareket kasten yaralama suçunu meydana getirir. Kasten yaralama suçu teşkil edebilecek hareketlere bazı örnekler şunlardır:

  • Bir kişiye tokat, tekme veya yumruk atmak,
  • Bir kişiyi itekleyerek bir cisme çarpmasına yol açmak,
  • Bir kişiye sopayla vurmak,
  • Bir kişiye taş veya herhangi bir cisim fırlatmak,
  • Bir kişiyi bıçaklamak veya silahla vurmak.

Yargıtay kararlarına göre bir kimseye terlikle vurmak kasten yaralama suçu oluşturur:

Sanığın mağdurlar … ve …’i yaralaması nedeni ile kurulan hüküm yönünden, mahkemece sanığın eylemini, oğullarına karşı silahtan sayılan terlik ile gerçekleştirdiğinin kabul edilmesi karşısında, birden fazla nitelikli halin (TCK’nin 86/3-a, 86/3-e) aynı olayda gerçekleşmesi nedeniyle 5237 sayılı TCK’nin 61. maddesindeki ölçütler ve TCK’nin 3. maddesindeki cezada orantılılık ilkesi dikkate alınarak TCK’nin 86/2. maddesi gereğince temel cezaya hükmedilirken alt sınırdan uzaklaşılması gerektiğinin gözetilmemesi nedeniyle eksik ceza tayin edilmesi, aleyhe temyiz olmadığından bozma nedeni yapılmamıştır. (Yargıtay 1.C.D. 2021/7421 E., 2021/8996 K.)

Kasten Yaralama Suçunda Teşebbüs

Teşebbüs, failin suçu işlemek adına icra hareketlerine başlaması ancak kendi elinde olmayan nedenlerle suçunu tamamlayamamasıdır. Kasten yaralama suçları teşebbüse elverişli suçlardandır. Failin suçu işlemek adına harekete başlaması ve kendi isteğiyle suçu işlemekten vazgeçmesi halinde teşebbüs hükmü uygulanmayacaktır. Bu durumda TCK 36. Maddede yer alan gönüllü vazgeçme hükmü devreye girecektir. Örneğin; failin kasten yaralama suçunu işlemek adına eline silahı alması ancak tetiğe basmadan önce polisin gelmesi halinde kasten yaralama suçunu işleyemeyecektir. Bu nedenle fail hakkında kasten adam yaralama suçuna teşebbüs hükümleri uygulanacaktır.

Kasten Yaralama Suçu Şikayete Tabi Midir?

Kasten yaralama suçu, basit ve nitelikli haller olmak üzere iki farklı şekilde işlenebilir. Suçun basit hallerinden biri olan basit tıbbi müdahale ile (BTM) giderilebilecek yaralama suçları (TCK. 86/2. madde) şikayete tabidir. BTM ile giderilebilecek yaralama suçunda şikayet süresi 6 aydır. Mağdur 6 ay içinde şikayetçi olmazsa şikayet hakkı düşer ve bu suç hakkında bir daha şikayetçi olamaz. BTM ile giderilebilir basit yaralama suçunda şikayetten vazgeçme, soruşturma (savcılık) aşamasında kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmesine, kovuşturma (mahkeme) aşamasında ceza davasının düşmesine yol açar.

Suçun nitelikli halleri (TCK. 86/3. Madde) ve basit tıbbi müdahale (BTM) ile giderilemeyecek basit yaralama suçu (TCK. 86/1. Madde), takibi şikayete bağlı suçlardan değildir. Suç şikayete tabi olmadığı için herhangi bir hak düşürücü süre bulunmamaktadır. Yukarıda saydığımız hallere giren eylemlerde şikayetten vazgeçme kamu davasını düşürmez. Örneğin, silahla yaralama suçu işleyen kişi hakkında mağdurun şikayetten vazgeçmesi, soruşturmanın sürdürülmesine ve kamu davası açılmışsa davanın yürütülerek failin cezalandırılmasına engel değildir. Savcılık, dava zamanaşımı süresi içinde her zaman resen soruşturma yapabilir.

Kasten Yaralama Suçunda Zamanaşımı

Kasten yaralama suçunun şikayete tabi olmayan hallerine (Suçun nitelikli halleri ve basit tıbbi müdahale ile giderilemeyecek basit yaralama suçu) dair en az dava zamanaşımı süresi 8 yıl olup şikayet hakkına sahip herkes bu süre içerisinde şikayetçi olup davaya müdahil/müşteki/mağdur sıfatıyla katılabilir.

Kasten Yaralama Suçunda Uzlaştırma

Basit kasten yaralama suçu (TCK md.86/1-2) ve kasten yaralamanın ihmali davranışla işlenmesi suçu (TCK m.88) taraflar arasında uzlaşma prosedürü uygulanmasını gerektiren suçlardandır. Uzlaşma kapsamında olan suçlarda, gerek soruşturma gerekse kovuşturma aşamasında öncelikle uzlaştırma prosedürünün uygulanması, uzlaşma sağlanmazsa soruşturmaya veya yargılamaya devam edilmesi gerekir.

Bu yazımız içeriğinde bahsetmiş olduğumuz kasten yaralama suçları nedeniyle yapılan yargılamalar asliye ceza mahkemesi tarafından yerine getirilir.

Kasten Yaralama Suçu ve Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması

Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması (HAGB), sanığın kasıtlı suçlarda 5 yıl gözlenmesi ve sanık hakkında verilen hükmün bu süre boyunca hiçbir sonuç doğurmaması, sanığın bu sürede yeni bir suç işlememesi halinde hakkındaki davanın düşmesi olarak açıklanabilir. Kasten yaralama suçunda yapılacak etkin savunmayla birlikte sanık hakkında beraat kararı verilebileceği gibi verilecek cezanın düşürülmesi neticesinde sanık hakkında hükmün açıklanmasının geriye bırakılmasına karar verilmesi sonucu da gerçekleşebilir.

HAGB kararı verilmesinin önemli şartlarından biri mağdurun uğradığı zararın giderilmesi şartıdır. Kasten yaralama suçu yönünden bu şart aranmaktadır. Çünkü, kasten yaralama suçu nedeniyle mağdurun uğradığı doğrudan bir maddi zarar olabilmektedir. (Yargıtay 1.C.D. 2021/11573 E., 2021/13585 K.)

Kanunda Kasten Yaralama Suçu ve Cezası

Kasten Yaralama Suçu ve Cezası

(1) Kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(2) Kasten yaralama fiilinin kişi üzerindeki etkisinin basit bir tıbbî müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif olması hâlinde, mağdurun şikâyeti üzerine, dört aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezasına hükmolunur. Suçun kadına karşı işlenmesi hâlinde cezanın alt sınırı altı aydan az olamaz.

(3) Kasten yaralama suçunun;

  1. a) Üstsoya, altsoya, eş, boşandığı eş veya kardeşe karşı,
  2. b) Beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı,
  3. c) Kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle,
  4. d) Kamu görevlisinin sahip bulunduğu nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle,
  5. e) Silahla,
  6. f) Canavarca hisle

İşlenmesi halinde, şikâyet aranmaksızın, verilecek ceza yarı oranında, (f) bendi bakımından ise bir kat artırılır.

Kasten Yaralama Suçunun Türleri

 

Basit Yaralama Suçunun Cezası

Basit adam yaralama suçu, basit tıbbi müdahale (BTM) ile giderilebilecek yaralamalar ve basit tıbbi müdahale ile giderilemeyecek yaralamalar olarak ikiye ayrılır.

Basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek yaralamalar, kişinin vücuduna, sağlığına veya algılama yeteneğine zarar vermekle birlikte basit bir geleneksel veya tıbbi uygulama ile etkisi giderilebilecek yaralamalardır. Örneğin, bir kimseye tokat atmak, bir kimseye yumruk atarak küçük bir kanama meydana gelmesine neden olmak, vücudun herhangi bir yerini basitçe çizmek, vurmak suretiyle morartmak gibi fiiller basit tıbbi müdahale (BTM) ile giderilebilecek yaralamalardır. BTM ile giderilebilecek kasten yaralama suçlarında sanığa 4 aydan 1 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası uygulanır. Yani, sanığa ya hapis cezası veya adli para cezası verilebilir.

Basit tıbbi müdahale ile giderilemeyecek basit yaralama suçu, mağdura karşı işlenen etkili eylemin sonuçlarının basit bir doktor müdahalesi ile giderilememesi, yani mağdurun tamamen iyileşememesi, yaralamanın sonuçlarının ortadan kalkması için belli bir sürecin gerekmesidir. BTM ile giderilemeyecek basit yaralama suçunun cezası 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıdır.

Basit Yaralama Suçunda Nitelikli Haller

1-) Kasten Yaralama Suçunun Silahla İşlenmesi Nedeniyle Arttırım: Suçun silahla işlenmesi halinde, silahla yaralama suçu meydana gelir. Yaralamanın etkisi basit tıbbi müdahale (BTM) ile giderilebilecek türden ise silahla basit adam yaralama suçunun cezası, 6 aydan 1,5 yıla kadar hapis cezası veya 1/2 oranında arttırılmış adli para cezasıdır. Yaralamanın etkisi basit tıbbi müdahale (BTM) ile giderilemeyecek türden ise silahla basit adam yaralama suçunun cezası 1,5 yıldan 4,5 yıla kadar hapis cezasıdır.

Hemen belirtelim ki; silahla adam yaralama suçunda, yaralamaya elverişli herhangi bir alet silah olarak kabul edilir. Örneğin, yukarıda yazmış olduğumuz yargıtay kararındaki gibi terlik ile bir kişiye saldırılırsa bu terlik silah olarak kabul edilir. Bunun yanı sıra herhangi bir delici, kesici veya yaralayıcı bir cisimde silah sayılabilir.

kasten yaralama suçu

 

2-) Kasten Yaralamada Nitelikli Haller: Basit kasten yaralama suçunun cezası, aşağıdaki hallerde arttırılır:

  • Mağdurun yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle,
  • Üstsoy, altsoy, eş ve kardeşe karşı işlenirse,
  • Beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak kişiye karşı işlenirse,
  • Kamu görevlisinin sahip olduğu nüfuzu kötüye kullanmak suretiyle işlenirse,

adam yaralamanın etkisi basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek türden ise basit adam yaralama suçunun cezası, 6 aydan 1,5 yıla kadar hapis cezası veya 1/2 oranında arttırılmış adli para cezasıdır. Yaralamanın etkisi BTM ile giderilemeyecek türden ise silahla basit adam yaralama suçunun cezası 1,5 yıldan 4,5 yıla kadar hapis cezasıdır.

Ayrıca özel kanunlarda belirtildiği üzere, kamu veya özel sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan sağlık personeli ile yardımcı sağlık personeline karşı görevleri sebebiyle işlenen kasten yaralama suçunda, ceza yarı (1/2) oranında arttırılır. Ayrıca hükmedilen hapis cezası ertelenemez. (7243 sayılı Kanun’un 28. Maddesi).

Kasten Adam Yaralama Avukatı

Kasten yaralama suçları, niteliği itibariyle miktar olarak yüksek ceza alınabilecek durumlar olması ve mahkeme tarafından verilen cezaların özgürlüğü kısıtlayabilecek olması nedeniyle muhakkak bir ceza avukatıyla birlikte savunmanızın yapılması lehinize olacaktır. Çünkü avukat somut olayın durumuna göre meşru savunma, haksız tahrik, kast ya da taksir gibi teknik konular ışığında alacağınız ceza miktarlarının az olması ya da ortadan kalkması için doğrudan etkili olabilecektir. Çalışacağınız kasten yaralama avukatı davalarına bakan avukatın nerede olduğunun ya da suçun nerede işlendiğinin hiçbir önemi yoktur. Burada önemli olan kriter çalışacağınız avukatın alanında etkin olması ve etkili bir şekilde savunma yapmasıdır.

 

Canlı Destek
Whatsap Destek
Nasıl Yardımcı Olabiliriz?