Çocuğun Mallarının Satılması – Tapu İptal Tescil Davası

Çocuğun mallarının satılması genel olarak miras kalması hallerinde söz konusu olmaktadır. Bu durumda üst soy olan anne yada babanın vefat etmesi halinde sağ kalan anne yada baba, çocuğun mallarını üçüncü kişilere satarak devretmektedir. Ancak çocuğun mallarının satılması işlemi velayet sahibi kişi tarafından gerçekleştirilse bile yapılan devir işlemi Türk Medeni Kanununun 352 vd. maddelerine aykırılık teşkil edecektir.

Bu durumda ergin olan çocuk, herhangi bir süreye bağlı olmaksızın satılan taşınmazlarını geri alabileceği gibi satışı yapan anne yada babasından satılan taşınmazın bedelini talep edebilir.

Ancak çocuğun mallarının satılması halinde satılan taşınmazların geri alınabilmesi için satın alan kişinin çocuk aleyhine işlem yapıldığının bilincinde olması gerekmektedir. Kısacası satın alan kişinin kötü niyetli olduğunun ispatlanması gerekir.

Velayet görevinin kötüye kullanılması ve muvazaa sebebiyle açılacak söz konusu davada, davanın satışı yapan velayet sahibi anne yada babaya ve taşınmazı satın alan üçüncü kişiye karşı açılması gerekmektedir.

 

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2014/17690 E., 2015/317 K. ve 14.01.2015 tarihli kararında;

Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm, davacı ve davalılardan Agavni tarafından temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:

Davacı, mirasbırakanı… ve davalı … tarafından evlat edinildiğini,…’nun 17.08.2005 tarihinde vefat ettiğini, geriye yasal mirasçı olarak kendisi ve davalılar … ile diğer evlatlığı …’nu bıraktığını,…’ndan intikal eden taşınmazlardaki kendisine ait miras paylarının, davalı … ile diğer davalı … arasında yapılan 15.05.2009 tarihli “miras paylaşım ve karşılıklı anlaşma” gereğince davalı …’a temlik edildiğini, davalı …’nin taşınmazlardaki kendisine ait miras paylarını davalı …’a temlik etmekle, velayet görevini kötüye kullandığını, yine diğer davalı …’un da kötü niyetli olarak hareket ettiğini ileri sürerek, davalı … üzerindeki tapu kayıtlarının miras payı oranında iptali ile adına tescilini istemiştir.

Davacı ve davalıların mirasbırakanı… 17.08.2005 tarihinde vefat etmiştir. Mirasbırakan…’ten intikal eden taşınmazlardaki davacıya ait miras paylarının o tarihte velayet hakkına sahip bulunan davalı … tarafından ergin olmayan davacıya velayeten 28.05.2009 tarihinde diğer davalı …’a temlik edildiği anlaşılmaktadır.

Davacı, temlikin velayet görevinin kötüye kullanılması, suretiyle gerçekleştirildiğini ileri sürdüğüne göre dava, Türk Medeni Kanunun 363. maddesine dayanmaktadır. Anne ve baba çocuk mallarının geri verilmesinde vekil gibi sorumludurlar. Dürüstlük kuralına uygun olarak başkalarına devrettikleri malların yerine sadece aldıkları karşılığı geri vermekle yükümlüdürler (TMK m. 363). Dosya kapsamından, davacıya ait evlat edinen….’ten intikal eden miras paylarını, ergin olmadığı dönemde velayeten devreden davalı …’nin dürüstlük kuralına uygun davranmadığı, diğer davalı …’un da o tarihte ergin olmayan davacı …’in aleyhine davranıldığını bilecek durumda olduğu anlaşıldığından mirasbırakan…’ndan intikal eden halen davalı … adına kayıtlı …. ili, … ilçesi, … Mahallesi, 791 ada, 225 parsel üzerinde bulunan 2 nolu bağımsız bölüm ve …. ili, …. ilçesi, …. Mahallesi, 51 ada, 31 parsel üzerinde bulunan 81 nolu bağımsız bölümün tapu kayıtlarının davacının miras payı oranında iptali ile adına tesciline karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde hüküm tesisi doğru bulunmamıştır.

SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma sebebine göre davacının diğer, davalı …’nin tüm temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, temyiz peşin harcının istek halinde yatıranlara geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi.

Canlı Destek
Whatsap Destek
Nasıl Yardımcı Olabiliriz?