Zorunlu Trafik Sigortası Yoksa Cezası

Zorunlu Trafik Sigortası yoksa cezası ne olur? sorusunun cevabını arayacağız.

Kural olarak sözleşme serbestliğini ve kişileri sözleşme yapmaya zorlanamayacağını kabul eden Türk Borçlar Kanunu’nda yer alan düzenlemelerin aksine “Kamu Yararı” gibi bazı özel hallerde kişiler sözleşme yapmaya zorlanabilir. Keyfiyete en iyi örnek 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu’nun 13’üncü maddesinde kabul edilen “Zorunlu Sigortaların İhdası” na ilişkin düzenleme örnek olarak gösterilebilir. Belirtilen hükme göre  “Bakanlar Kurulu, kamu yararı açısından gerekli gördüğü hallerde zorunlu sigortalar ihdas edebilir. Sigorta şirketleri, 20’nci maddenin ikinci fıkrasının (b) bendi ile üçüncü fıkrası hükümleri saklı kalmak kaydıyla faaliyet gösterdiği sigorta branşlarının kapsamında bulunan zorunlu sigortaları yapmaktan kaçınamaz.”

Bahsi geçen hükmün lafzında da anlaşılacağı üzere zorunlu sigortaların yapılmasının öngörülmesindeki temel amaç “Kamu Yararı” dır. Burada gerçek ve tüzel kişileri ortaya çıkan zarardan korumak ve sosyal düzeni sağlamak amacıyla hem kişilerin hem de sigorta şirketlerinin sigorta sözleşmesi yapması zorunlu tutulmuştur.

Nitekim belirtilen hükmün uygulanması amacıyla 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 91’inci maddesinde Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası yapılması yasal bir zorunluluk olarak öngörülmüştür. Bu sebeple zorunlu trafik sigortası yoksa cezası yönünde bir takım yaptırımlar düzenlenmiştir.

Zorunlu Trafik Sigortası yoksa cezası ne olur?

  • KTK m. 24 ve 34 e göre araç muayenesi yapılmaz

 

  • KTK m. 25 e göre Geçici trafik belgeleri ile geçici tescil plakası alınamaz. Trafik Sigortası olmadan trafiğe çıkılması mümkün olmadığından aksi durumlarda kişiler 3 600 000 lira para cezası ile cezalandırılırlar. Ayrıca, trafik zabıtasınca bu geçici belge ve plakalar iptal edilerek, araçlar trafikten men edilir. Ayrıca, trafik zabıtasınca bu geçici belge ve plakalar iptal edilerek, araçlar trafikten men edilir.

 

  • Maddi hasarlı trafik kazası olması halinde kusurlu aracın trafik sigortası olmadığından dolayı araç sahibi ve sürücüsü, karşı aracın maddi hasarını, değer kaybını ve kazanç kaybını karşılamak zorundadır.

 

  • Yaralamalı trafik kazası olması halinde kusurlu aracın trafik sigortası olmadığından, yaralanan kişilerin tazminatları teminat limitlerine kadar Güvence Hesabı tarafından karşılanır ve Güvence Hesabı ödediği tüm tazminatları faizi ile beraber araç sahibi ve sürücüsünden geri alır.

 

  • Ölümlü trafik kazası olması halinde kusurlu aracın trafik sigortası olmadığından, ölen kişinin hak sahiplerinin tazminatları teminat limitlerine kadar Güvence Hesabı tarafından karşılanır ve Güvence Hesabı ödediği tüm tazminatları faizi ile beraber araç sahibi ve sürücüsünden geri alır.

 

Yani özetle zorunlu trafik sigortası yoksa cezası ile karşılaşmamak için zorunlu trafik sigortasının yapılması zorunludur.

 

Arb. Av. Seyyid Hasan ÖZTÜRK

 

İstanbul, Trabzon, Gümüşhane, Rize, Giresun ve birçok ilde uzman avukat kadromuz ile ölümlü yaralamalı ve maddi hasarlı trafik kazaları için tazminat hukuku alanında sigorta hukuku kapsamında hizmet vermekteyiz.

Canlı Destek
Whatsap Destek
Nasıl Yardımcı Olabiliriz?