Ağır Ceza Mahkemesi Hangi Davaları İnceler?

Ağır Ceza Mahkemesi Nedir?

Ağır Ceza Mahkemesi, ilk derece ceza yargılamasında kanunda öngörülen ceza miktarı bakımından en ağır suçlara bakan mahkemedir. Ağır ceza mahkemesinin görevi, 5235 Sayılı Adlî Yargı İlk Derece Mahkemeleri İle Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yetkileri Hakkındaki Kanun’un 12. Maddesinde düzenlenmiştir.

İşlenen herhangi bir suçun ağır ceza mahkemesinin yargılama görevine giren suçlardan olup olmadığı 5235 Sayılı Kanun’un 12. maddesinin suç vasfı ve ceza miktarı yönünden getirdiği kriterleri dikkate alınarak belirlenir. Sanık, 18 yaşından küçük ise, yargılama görevi Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yerine getirilir. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’nin bulunmadığı il merkezlerinde HSK kararına göre ilgili Ağır Ceza Mahkemesi, çocuk Ağır Ceza Mahkemesi sıfatıyla davalara bakmakla yükümlüdür.

Bir suç nedeniyle savcılık soruşturması aşamasında mahkeme tarafından verilmesi gereken kararlar Sulh Ceza Hakimliği tarafından verilir.

Ağır Ceza Mahkemesi Hangi Davaları İnceler

Ağır Ceza Mahkemeleri Görevli Olduğu Davalar Hangileridir?

Ağır ceza mahkemesinin görevine giren suçlar bakımından üç temel kriter vardır. Bu kriterler şunlardır:

1-) Özel kanunlar açıkça ayrı bir suça daha bakma görevi vermediği müddetçe, ağır ceza mahkemeleri aşağıdaki suçlara bakmakla görevlidir.

• Yağma (Gasp) suçu (TCK 148 ve 149. Maddeleri),
• Kasten adam öldürme suçu (TCK 81 ve 82. Maddeleri),
• Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama suçu (TCK 87/4. Maddesi),
• Taksirle ölüme neden olma (TCK 85/2. Maddesi),
• İrtikap suçu (TCK 250/1-2. Maddeleri),
• Zimmet suçu (TCK 247. Maddesi),
• Rüşvet suçu (TCK 252. Maddesi),
• Resmi belgede sahtecilik suçu (TCK 204/2. Maddesi),

• Nitelikli dolandırıcılık suçu (TCK 158. Maddesi),
• Hileli iflas suçu (TCK 161. Maddesi).

2-) 5237 Sayılı TCK’nın İkinci Kitap Dördüncü Kısmının Dört, Beş, Altı ve Yedinci Bölümünde tanımlanan suçlardan aşağıda yer alan suçlara dair davalara bakma yetkisi ağır ceza mahkemesine aittir.

• Devletin egemenlik alametlerine ve organlarının saygınlığına karşı suçlar,
• Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar,
• Milli savunmaya karşı suçlar,
• Devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk,
• 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun kapsamına giren propaganda yapma suçu ve örgüt üyeliği suçu vb. siyasi nitelikli suçlar.

3-) Ağırlaştırılmış müebbet hapis, müebbet hapis ve ceza üst sınırı on yıldan fazla hapis cezalarını

gerektiren tüm suçlara ilişkin davalara bakma görevi ağır ceza mahkemesine aittir.

Ağır Ceza Mahkemelerinin Hangi Kararlarına İtiraz Edilebilir?

İtiraz kanun yolu, ilk derece mahkemesinin verdiği bir kararın aynı derecede yer alan bir başka mahkeme tarafından değerlendirilmesi için öngörülmüştür. Örneklendirmek gerekirse, ağır ceza avukatının tutuklama kararına veya tutukluluk halinin devamı kararına itiraz etmesi halinde aynı derecede yer alan başka bir mahkeme, tutuklama veya tutukluluk halinin devamı kararının yerinde olup olmadığı denetlenir.

Ağır ceza mahkemelerinin duruşmalarda vermiş oldukları ara kararlarına karşı da itiraz kanun yoluna başvurulabilir.

Ağır ceza mahkemesi ile başkanı tarafından verilen kararlar hakkındaki itirazların incelenmesi, o

yerde ağır ceza mahkemesinin birden çok dairesinin bulunması hâlinde, numara olarak kendisini izleyen daireye; son numaralı daire için birinci daireye; o yerde ağır ceza mahkemesinin tek dairesi varsa, en yakın ağır ceza mahkemesine aittir.

5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 268/1. Maddesine göre, ağır ceza mahkemesi kararlarına itiraz süresi tefhim (öğrenme) veya yokluğunda tebliğden itibaren 7 gündür.

Ağır ceza mahkemesi tarafından verilen hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararlarına karşı itiraz kanun yoluna başvurmak mümkündür.

Ağır Ceza Mahkemelerinin Kararlarına Karşı İstinaf Başvurusu Nedir?

İstinaf, ağır ceza mahkemesi kararının hem maddi olay yönünden hem hukuki yönden üst

 dereceli bölge adliye mahkemesi tarafından denetlenmesidir.

Ağır ceza mahkemelerinin hüküm niteliğindeki kararlarına (beraat, mahkumiyet, adli para cezası, vb.) karşı şartları varsa istinaf kanun yoluna başvurulabilir. Taraflar veya Cumhuriyet savcısı tarafından istinaf edilmese bile, 15 sene ve daha fazla hapis cezaları istinaf mahkemesi tarafından kendiliğinden incelemeye tabi tutulur.

5271 sayılı CMK’nın 273. Maddesine göre, ağır ceza mahkemesi kararlarına istinaf süresi tefhim (öğrenme) veya yokluğunda tebliğden itibaren 7 gündür.

Ağır ceza mahkemesi kararlarına karşı istinaf kanun yoluna başvurma hakkının istisnaları yani kesin kararlar şunlardır:

• 3.000 TL veya daha az adli para cezasına ilişkin hükümler,
• Üst sınırı 500 günü geçmeyen adli para cezasını gerektiren suçlar nedeniyle verilen beraat kararları,
• Kanunlarda kesin olduğu yazılı bulunan kararlar.

Ağır ceza mahkemesinin görevine giren suçların büyük bir kısmında avukat ile temsil edilmesi zorunludur. Bu nedenle, davanın bir ceza avukatı aracılığıyla takip edilmesi delillerin toplanması, iddia faaliyeti ve savunma hakkının sağlıklı bir şekilde sağlanması açısından yararlı olacaktır.

Ağır Ceza Avukatı Ücretleri 2022 Yılında Ne Kadar?

Ağır ceza avukatı ücretleri 2022 Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca belirlenmektedir. Ağır Ceza alanında uzman avukat ücretleri 24.11.2020 tarihli 31314 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 2022 yılı Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’nin “İkinci Kısım” “İkinci Bölüm”de yazılmıştır. Tarifenin ikinci kısmı “Yargı Yerleri İle İcra ve İflas Dairelerinde Yapılan ve Konusu Para Olmayan veya Para İle Değerlendirilemeyen Hukuki Yardımlara Ödenecek Ücret” başlığını taşımaktadır.

2022 Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’nin (AAÜT) ikinci kısım ikinci bölümünün 12. maddesinde 2022 ağır ceza avukatı ücreti 10.250,00 TL olarak belirlenmiştir. Bu ücret asgari ücret niteliğinde olup bu ücretin altında avukatın dava alması yasaktır. Ayrıca bu ücret asgari olduğundan avukat ile müvekkil arasında daha yukarı ücretlerle anlaşma yapılabilir.

Ağır ceza davalarında yukarıda da bahsedildiği gibi alt sınır Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’dir. Üst sınır ise bulunmamaktadır. Bu nedenle avukat ile müvekkili arasında asgari ücret tarifesinin altında olmamak kaydıyla anlaşılacak ücret üzerinden vekillik görevi sürdürülecektir.

Ceza Avukatı Ahmet Yasin SÖZEN İletişim Bilgileri

Trabzon ceza avukatı Avukat Ahmet Yasin SÖZEN ile iletişime geçmek için Bize Ulaşın linkine tıklayarak ulaşabilirsiniz. Ceza avukatı Avukat Ahmet Yasin SÖZEN’e 0552 861 6111 numaralı telefon numarasından Whatsapp! Üzerinden randevu alarak ulaşabilirsiniz.

Av. Ahmet Yasin SÖZEN

Canlı Destek
Whatsap Destek
Nasıl Yardımcı Olabiliriz?