Rize Sigorta Avukatı – Söz Avukatlık & Danışmanlık

RIZE SİGORTA AVUKATI HANGİ DAVALARA BAKAR?

Rize Sigorta avukatı, kaza sigortaları davalarından sigorta şirketi yada güvence hesabı tarafından yada sigorta şirketi yada güvence hesabı tarafından açılan davalara bakan avukattır. Sigorta avukatı olabilmek için öncelikle üniversitelerin hukuk fakültesi bölümünden mezun olmak şarttır. Rize ’de Sigorta Avukatı olabilmek için Rize Barosuna kayıt yaptırarak Rize’de Sigorta davalarına bakarak fiilen mesleğini icra etmek gereklidir.

 

RIZE SİGORTA AVUKATI SEYYİD HASAN ÖZTÜRK

Rize sigorta avukatı Avukat Seyyid Hasan ÖZTÜRK, uzun süre farklı sigorta şirketlerinin avukatlığını yaparak, bu kapsamında birçok farklı konulardaki trafik kazası davalarında avukat olarak sigorta şirketini temsil etmektedir. Ayrıca akademik olarak da kendini geliştiren Avukat Seyyid Hasan ÖZTÜRK, İstanbul’da Sigorta Avukatı olarak mesleğini icra ederken 2018 de yayımlanan Sigorta Hukuku kitabının Trafik Sigortası ve Kasko Sigortası bölümünü yazmıştır. Günümüzde Rize Tazminat Avukatlığı dahil birçok alanda müvekkillerine avukatlık hizmeti sunmaktadır. Sigorta avukatı Avukat Seyyid Hasan ÖZTÜRK’e sitemizde bulunan iletişim araçlarıyla ulaşabilirsiniz. Ayrıca sigorta avukatı Avukat Seyyid Hasan ÖZTÜRK’ten sitemizde bulunan Whatsapp uygulaması üzerinden randevu alabilirsiniz.

Rize sigorta avukatı, Rize ve çevre iller olan Gümüşhane, Trabzon, Giresun, Erzincan, Ordu ve Artvin başta olmak üzere birçok il dahilinde trafik kazaları davalarına, işyeri yangın, hırsızlık, su basması sebebiyle açılan davalara, kasko sigortasından kaynaklanan tazminat davalarına bakar. Diğer taraftan sigorta avukatı uzmanlığı kapsamında trafik kazası tazminatını güncel mevzuat ve Yargıtay kararları ışığında hesaplar. Ayrıca aracınızda trafik kazası nedeniyle değer kaybı ve kazanç kaybı, aracın kullanılamaması nedeniyle zarar mevcutsa sigorta şirketine gerekli başvuruları yaptıktan sonra yasal yollara başvurur. Son yıllarda sigorta şirketlerinin yaptığı baskı neticesinde Trafik Sigortası kapsamında yapılan yasal değişiklikler, Anayasa Mahkemesi iptal kararları ve Yargıtay içtihat değişiklikleri ile beraber artık her kaza için farklı uygulamalar söz konusu olacaktır. Bu sebeple Rize Sigorta Avukatlarına başvurarak haklarınızı öğrenmeniz ve davaları takip etmeniz önemlidir. Yoksa davalarınızın sonuçlanma süresi ve alacağınız tazminat miktarlarında önemli ölçüde hak kaybı yaşamanız olasıdır.

 

sigorta avukatı trabzon

 

MADDİ HASARLI TRAFİK KAZALARINDA HANGİ TAZMİNATLAR TALEP EDİLEBİLİR?

1) Aracın Onarım Masrafı yada Aracın Değeri

Sigorta avukatı, maddi hasarlı trafik kazası olması halinde eğer araç pert olmamışsa, diğer bir ifade ile aracın onarımı ekonomik ise öncelikle müvekkil aracın hasarına neden olan aracın trafik sigortasından aracın onarılmasını talep edebilir. Ancak trafik sigortası poliçe limitleri çok yüksek olmadığından dolayı varsa aracı hasarlanan kişinin kendi kasko sigortasından aracını yaptırmasında fayda vardır. Bu durumda kasko sigortası zaten kusurlu kişi, araç sahibi ve sigorta şirketinden ödediği tazminatı almak için dava açacaktır. Ancak aracı hasarlanan kişinin kasko sigortası yoksa karşı aracın kasko sigortasını araştırmakta da fayda vardır. Çünkü kasko sigorta poliçesi kapsamında düzenlenen ihtiyari mali sorumluluk sigortasında yer alan limitler de aracın hasara uğraması halinde zararı karşılayacaktır.

Sigorta Avukatı, aracın pert olması halinde öncelikle aracın müvekkilin kasko sigortasından yapılmasını talep eder. Bu durumda aracın pert halini sigorta şirketine bırakıp aracın güncel değerini alma konusunda seçimlik yetki sigortalıdadır. Ancak müvekkil aracın kasko sigortası yoksa bu durumda Sigorta Avukatı, kusurlu olan karşı tarafın trafik sigortasına ve varsa kasko sigortası dahlinde düzenlenen ihtiyari mali sorumluluk sigortasına başvurarak zararın giderilmesi yoluna gidebilir. Ayrıca kazaya sebebiyet veren sürücü ve aracın işleteninden de zararını talep edebilir. Yine bu halde de aracın pert halinin kimde kalacağı hususunda seçimlik yetki aracı zarar gören kişidedir.

 

2) Aracın Değer Kaybı

Sigorta avukatı, aracın pert olmaması halinde diğer bir ifade ile aracın onarımı mümkünse bu durumda aracın değer kaybı için karşı tarafında trafik sigortasına başvuracaktır. Ancak aracın herhangi bir parçasının zarar görmesi halinde değer kaybı oluşmaz. Hangi araç parçalarının hasar görmesi halinde değer kaybı oluşacağını öğrenmek için Rize Uzman Sigorta Avukatı’na başvurabilirsiniz. Diğer taraftan daha önce aynı yerden kazaya uğramış olan araçlar sahipleri de her halde değer kaybı talep edemeyecektir. Hangi durumda değer kaybı talep edebileceğiniz hususunda bilgi almak için Sigorta Avukatı na başvurmanız elzemdir. Trafik kazasında ne kadar değer kaybı oluşur? Sorusuna belli bir cevap vermek mümkün değildir. Aracın kilometresi, aracın hasara uğramış parçaları, hasar miktarı, aracın güncel değeri ve yaşı kriterlerine göre farklı değer kaybı hesabı değişecektir.

 

3) Aracın Kullanılamamasından Kaynaklanan Kazanç Kaybı

Sigorta avukatı, kazanç kaybını sadece kusurlu aracın sahibinden ve aracın sürücünden talep edebilir. Bunun dışında karşı tarafın trafik sigortası bu zararı karşılamayacaktır. Ancak burada unutulmaması gereken husus kazanç kaybının talep edilebilmesi için aracın ticari bir araç olması gereklidir. Araç, ticari bir araç değilse bu halde sadece aracın kullanılamaması nedeniyle oluşan ikame araç zararı talep edilebilir.

 

4) Aracın Kullanılamaması Sebebiyle Oluşan Zarar (İkame Araç Bedeli)

Sigorta Avukatı, zarar gören araç ticari değilse ancak aracın kullanılamadığı günlere ilişkin aracın ikame değeri zararını talep edebilir. Burada kazaya uğrayan araç ile aynı nitelikteki araçların kiralanması halinde ne kadar ödeneceği kriteri baz alınır. Bu zararı talep etmesi için zarar görenin, aracını kullanamadığı dönemde ayrıca bir araç kiralamasına da gerek yoktur. Zarar gören, trafik kazası sebebiyle aracını kullanamadığı dönemde kendi aracından daha nitelikli bir araç kiralasa dahi ancak kendi aracı ile emsal olan aracın ikame değerini talep edebilir. Mahkeme tarafından “aracın kullanılmadığı dönem” için baz alınacak kriter ise aracın ne kadar süre içerisinde tamir edilip teslim edilebileceğidir. Bunun dışında araç 10 günde tamir edilebilecek iken tamir süresi 2 ay sürmüşse bu halde mahkeme 10 günü baz alarak zarar hesabı yapacaktır.

 

YARALAMALI VE ÖLÜMLÜ TRAFİK KAZALARINDA HANGİ TAZMİNATLAR TALEP EDİLEBİLİR?

1) Destekten Yoksun Kalma Tazminatı

Sigorta Avukatı, ölümlü trafik kazalarında talep edebileceği en önemli tazminat kalemi destekten yoksun kalma tazminatıdır. Burada kaza nedeniyle yayanın, aracın sürücüsünün yada araç yolcusunun vefatı halinde geride kalan hak sahipleri bu tazminatı talep edebilecektir. Destekten yoksun kalma tazminatı, miras hukukuna bağlı bir tazminat olmadığı için vefat eden kişinin anne ve babası her halde bu tazminatı talep edebilecektir. Diğer taraftan ölen kişinin eşi, 18 yaşından küçük erkek çocuğu (üniversiteye gidiyorsa yaş daha yüksek), 22 yaşından küçük kız çocuğu (üniversiteye gidiyorsa yaş daha yüksek) ve aynı evde ikamet eden kardeşi bu tazminatı talep edebilecektir.

Sigorta Avukatı, yukarıda belirtilen kişilerin tazminat talep edebilmesi için her olayın oluş şekline ve kusurlu kişileri belirlemede dikkatli olmalıdır. Örneğin kendi kusur ile vefatına sebebiyet vermiş olan sürücünün desteğinden yoksun kalan kişilerin tazminat hakları yoktur. Ancak kaza 2015 yılından önce gerçekleşmişse bu kişiler tazminat talep edebilirler. Diğer taraftan destek tazminatı alabilecek kişiler arasında olsa bile vefat eden kişinin yakını, aracın sahibi olması halinde tazminat talep edemeyecektir.

Yine tazminat hesabında da dikkat edilmesi gereken birçok nokta bulunmaktadır. Bu sebeple Rize Sigorta Avukatı olarak gerekli tüm maddi olguların dikkatli bir şekilde araştırılması ve kazanın oluş tarihi dikkate alınarak hangi mevzuat hükümlerine göre hareket edilmesi hususlarında hassasiyet göstererek müvekkilimizin maksimum kazancı elde etmesini sağlamaktayız.

 

2) Geçici ve Sürekli İş Görmezlik Tazminatı

Sigorta Avukatı, yaralamalı trafik kazası meydana gelmesi halinde talep edebileceği en önemli tazminat kalemleri sürekli ve geçici iş görmezlik tazminatıdır. Bu tazminatlardan geçici iş görmezlik tazminatı, yaralanan kişinin kaza tarihi ile tedavi süresinin sonlanması tarihi arasındaki çalışamadığı süreleri kapsar. Sürekli iş görmezlik tazminatı ise zarar görenin, tedavisinin sonlanması tarihinden, olası yaşam süresinin sonuna kadar hesap edilecek sürelerdeki zararını kapsar.

Zarar gören kişi ev hanımı da olsa herhangi bir işte çalışmasa bile yine de tazminat hesabı yapılacaktır. Yerleşik Yargıtay kararlarına göre zarar gören kişi çalışmıyorsa kazanın gerçekleştiği tarihteki asgari ücretin net tutarı esas alınarak tazminat hesabı yapılacaktır. Sigorta şirketleri, zarar gören kişi asgari ücretin üzerinde gelir alsa bile bordrolarda zarar görenin aldığı maaş asgari ücret olarak gösterilmişse zarar hesabını asgari ücret üzerinden yapmaktadır. Ancak Yerleşik Yargıtay kararlarına göre zarar görenin, bordroda gösterilen maaşı asgari ücret olsa bile gerçekte asgari ücretin üzerinde maaş alıyorsa, gerçek maaşı esas alınarak tazminat hesabı yapılmalıdır. Dolayısıyla zarar görenin tazminatı, sigorta şirketi tarafından giderilmiş olsa bile zarar görenin bakiye tazminat hakkı da mevcut olabilecektir. Bu sebeple Trafik Kazası Avukatı tarafından gerekli incelemeler yapılarak bakiye tazminat hakkının mevcudiyetinin araştırılmasında fayda vardır. Ne kadar tazminat alırım? Sorusunun cevabı zarar gören kişinin yaşı, maaşı, esas alınacak yaşam tablosu, kusuru ve maluliyet oranı kriterlerine göre değişiklik gösterecektir.

 

3) Bakıcı Tazminatı

Sigorta Avukatı, yaralamalı trafik kazası meydana gelmesi halinde eğer zarar gören kişinin maluliyet oranı yüksek ise ve zarar gören, günlük aktivitelerini herhangi bir kişinin yardımı olmadan yapamıyorsa bakıcı gideri de talep edebilecektir. Kişinin bakıcı tazminatı talep edip edememesinin tespit edilmesi bakımından mahkemeler, dosyayı Adli Tıp Kurumuna gönderip, zarar gören kişinin bakıcıya ihtiyacı olup olmadığını tespit ettirmektedir. Raporun olumlu gelmesi halinde ise bakıcı tazminatı hesabı yapılmaktadır.

Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus, zarar görenin, bakıcı tazminatı talep edebilmesi için bakıcı tutmasına gerek yoktur. Zarar gören, bakıcı tutmasa bile ailesinin bazı fertleri tarafından bakıcı ihtiyacının giderildiği varsayılarak tazminat hesabı yapılmakta ve tazminattan bir kısım indirim yapılmaktadır. Aleyhine dava açılacak kişilerin tespiti ve tazminat hesabında zarar görenin hak kaybı yaşamaması için Uzman Trafik Kazası Avukatı ndan yardım alınması önemlidir. Aksi halde zarar gören düşük tazminat almasının yanında aleyhine ikame ettiği kişilerin seçiminde hata yaparak tazminatı tahsil etmekte zorlanabilmektedir. Bu sebeple Rize Sigorta Avukatı olarak olası zararların önüne geçmek için itina ile dosyada araştırma yapmakta ve dosyanın tahsil kabiliyetini artırmaktayız.

 

4) Tedavi Gideri

Sigorta Avukatı, yaralamalı trafik kazası meydana gelmesi halinde eğer zarar gören özel hastanede tedavi görmüşse yada devlet hastanesinde tedavi görse bile SGK tarafından karşılanmayan giderleri varsa bu giderlerini SGK nın sorumlu olduğu kısımları SGK dan, diğer giderlerini ise sigorta şirketinden karşılayabilecektir.

Nitekim 6111 sayılı kanun ile yapılan değişiklik ile her ne kadar sigorta şirketlerinin tedavi giderleri kapsamındaki sorumluluğu sona ermişse de yerleşik Yargıtay kararlarına göre faturalı olmayan giderlerden sigorta şirketlerinin sorumluluğu devam etmektedir. Nitekim bu kapsamda hastaneye gidiş için yapılan yol masrafları, tedavi süresince oluşan bakıcı giderleri, evde yapılan özel bakım giderleri, tedavi amaçlı beslenme giderleri, tedavi amaçlı barınma giderleri, tedavi amaçlı faturalandırılması mümkün olmayan diğer giderleri, (koltuk değneği, baston, SGK tarafından karşılanmayan ilaçlar vb.) sigorta şirketi karşılamak zorundadır. Açılacak davanın doğru kişilere açılması bakımından Trafik Kazası Avukatı ndan yardım alınması bu çerçevede önemlidir.

 

5) Manevi Zarar

Sigorta Avukatı, yaralamalı ve ölümlü trafik kazası meydana gelmesi halinde destekten yoksun kalan hak sahipleri ve yaralanan kişi lehine belirli miktarlarda manevi tazminat talep edebilmektedir. Bu miktar tarafların sosyal ve ekonomik durumuna göre mahkemece belirlenmektedir.

Sigorta Avukatı, manevi tazminatın tahsil kabiliyetini artırmak için karşı aracın kasko sigortasında yer alan ihtiyari mali sorumluluk sigortası klozunu incelemeli ve manevi tazminatın ne kadar karşılandığını incelemesi gereklidir. Aksi halde dava kazanılsa bile eğer araç sürücüsü ve sahibi üzerine herhangi bir malvarlığı yoksa icra yoluyla dosya tahsil edilemeyecek ve hak sahipleri yaptığı masraflardan dolayı zarara uğrayacaktır.

Trafik Sigortası yaptırmamanız halinde ne olur? sorusuna cevap için makalemizi inceleyebilirsiniz.

 

TRAFİK KAZASI TAZMİNAT DAVASI NASIL AÇILIR?

Sigorta avukatı Rize ‘de ikamet eden hak sahiplerinin davasını, trafik kazası başka şehirde meydana gelmiş olsa bile Rize Adliyesi’nde açabilir. Ayrıca kazanın meydana geldiği yer mahkemesi ve davalının bulunduğu yer mahkemesinde de davayı açabilir.

Sigorta avukatı, her olayın şartlarında göre davayı Sigorta Tahkim’de açabileceği gibi adliyede de açabilir. Burada önemli olan maddi olguların ne kadar lehe olduğudur. Sigorta Tahkim’e yapılan başvurularda tanık dinlenmediğinden dolayı zarar gören kişi eğer bordroda yazılandan daha fazla maaş alıyorsa Sigorta Tahkim, resmi belgeyi esas alarak asgari ücret üzerinden yapacağı hesaplama ile hak sahibinin zarara uğramasına neden olabilecektir. Bunun gibi eldeki veriler Trafik Kazası Avukatı tarafından iyi değerlendirilerek davanın nerede açılacağına karar verilmelidir.

Sigorta Avukatı, kaza tespit tutanağındaki kusur durumu, ceza dosyası, zarar görenin maaşı, maluliyet durumu ve zarar görenin olaydaki yerini göz önüne alarak trafik kazası tazminat hesaplaması yaparak hak sahiplerinin ne kadar tazminat alacağını hesaplamalıdır.

Rize ve çevre iller olan Gümüşhane, Trabzon, Giresun, Erzincan, Ordu ve Artvin başta olmak diğer illerde kaza geçirmişseniz yada ikamet ediyorsanız Rize sigorta avukatı yardımı ile trafik kazası sebebiyle tazminat davası açabilirsiniz.

Sigorta avukatı tarafından olayın oluş şekline göre destekten yoksun kalma tazminatı (halk arasındaki ismi ile ölüm tazminatı, kan parası, sürekli ve geçici iş görmezlik tazminatı (halk arasındaki ismi ile yaralanma tazminatı), aracın değer kaybı, kazanç kaybı, aracın kullanılamaması nedeniyle uğranılan zarar ası altında trafik kazası tazminat davası açabilecektir.

 

KASKO SİGOTASI ARAÇ HASARI DAVASI NASIL AÇILIR?

Sigorta avukatı, kasko sigortacısının aracın hasar bedelini ödemediği durumlarda aracın hasar bedelini ödemeyen sigorta şirketi aleyhine dava açabilecektir. Ancak burada sigorta şirketinin neden araç hasar bedelini ödemediğinin tespiti önemlidir. 

Kasko sigortası genel şartlarında aracın hasara uğraması halinde bazı durumlar teminat dışı bırakılmıştır. Bunları kısaca sıralamak gerekirse; 

  • Savaş, her türlü savaş olayları, istila, yabancı düşman hareketleri, çarpışma (Savaş ilan edilmiş olsun olmasın), iç savaş, ihtilal, isyan, ayaklanma ve bunların gerektirdiği inzibati ve askeri hareketler nedeniyle meydana gelen zararlar
  • Sürücü belgesinin olmayan sürücü tarafından meydana gelen zararlar,
  • Aracın alkol veya uyuşturucunun etkisinde sevki halinde meydana gelen zararlar,
  • Sigortalı veya fiillerinden sorumlu bulunduğu kimseler veya birlikte yaşadığı kişiler tarafından kasten verilen zararlar ile sigortalının fiillerinden sorumlu olduğu kimseler veya birlikte yaşadığı kişiler tarafından sigortalı aracın kaçırılması veya çalınması nedeniyle meydana gelen zararlar,
  • Aracın kendi gücü ile girip çıkacağı ruhsatlı sefer yapan gemiler ve trenler dışında, kara, deniz, nehir ve havada taşınması sırasında uğrayacağı zararlar, 
  • Aracın ruhsatında belirtilen taşıma haddinden fazla yük ve yolcu taşıması sırasında meydana gelen ve münhasıran aracın istiap haddinin aşılmasından kaynaklanan zararlar, 
  • Zorunlu haller (tedavi veya yardım amaçlı sağlık kuruluşuna gitme, can güvenliği nedeniyle uzaklaşma vb) hariç olmak üzere ehliyetsizlik ve uyuşturucu yada alkollü olarak aracın sevki ihlaller nedeniyle, sürücünün kimliğinin tespit edilmesini engellemek için kaza yerinden ayrılması halinde meydana gelen zararlar,

Hallerinde sigorta şirketi, aracın hasar tazminatını ödemeyecektir.

Ancak yukarıda sayılan hallerin tek başına meydana gelmesi araç hasarının kesinlikle teminat dışında kalacağı anlamına gelmeyecektir. Burada trafik kazası avukatı, örneğin alkol sebebiyle meydana gelen kazanın salt alkolün etkisinde meydana gelip gelmediğini araştırması gerekecek, eğer kaza salt alkolün etkisinde meydana gelmediyse sigorta şirketine dava açabilecektir.

Sigorta şirketi tarafından diğer bir aracın hasarını ödememe sebebi ise aracın kazanın oluş şekli ile uyumsuz olmasıdır. Diğer bir ifade ile şüpheli hasar halinde sigorta şirketi aracın zararını ödemeyecektir. Ancak unutmamak gerekir ki burada uyumsuz hasar iddiasında bulunan sigorta şirketi iddiasını ispatla mükelleftir. Araç hasarının başka bir sebepten meydana geldiğini sigorta şirketi ispatlayamazsa aracı hasar gören araç sahibi davayı kazanacaktır.

Yukarıda sayılanlardan ayrı olmak üzere kasko sigorta şirketi bazı farklı hallerde de araç hasarının tazminatını ödemeyebilir. Bu durumda trafik kazası avukatı na yapacağınız başvuru ile zararınızı sigorta şirketinden talep edebilirsiniz.

 

sigorta avukatı trabzon

Rize Sigorta Avukatı Ücretleri 2022 Yılında Ne Kadar?

Sigorta avukatı ücretleri 2022 Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca belirlenmektedir. Sigorta alanında uzman avukat ücretleri 24.11.2020 tarihli 31314 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 2022 yılı Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’nin “Üçüncü Kısım” da yazılmıştır.

2022 Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’nin (AAÜT) üçüncü kısmına göre sigorta avukatı ücreti dava sonunda alınacak tazminata göre değişecektir.

Ancak en düşük ücret;

Tüketici Mahkemesinde açılan davalar için; 2.550,00-TL

Diğer Mahkemelerde açılan davalar için 5.100,00-TL dir.

Tazminat miktarının yüksek olmasında ise alınacak ücret %12 ile %25 arasında değişmektedir. 

Her baronun kendi hazırladığı Tavsiye Edilen Avukatlık En Az Ücret Tarifesi de uygulanabilir. En iyi sigorta avukatı Rize’de Rize Barosu’nun hazırladığı tarifeden az olmamak üzere ücret talep edebilir.

Rize Sigorta Avukatı Ücretini Kim Öder?

Rize sigorta avukatı ücretini hem kendi müvekkilinden hem de karşı taraftan alabilecektir. Ancak bu durum davanın kazanılma yada kaybedilme durumuna göre değişecektir. Şöyle ki;

Avukatlık kanununa göre Rize sigorta avukatı, davayı alırken asgari ücret tarifesinin altında kalmamak kaydıyla müvekkilinden ücret almalıdır. Burada geçen müvekkil vekalet ücretini her avukat almak zorundadır. Ayrıca avukatlık kanununa göre davanın kazanılması halinde Rize sigorta avukatı lehine mahkemece vekalet ücretine hükmedilecektir. Bu ücret de Rize sigorta avukatı tarafından karşı taraftan tahsil edilecektir.

Yani özetle; Rize sigorta avukatı tarafından; davanın kazanılması halinde hem müvekkilden hem de karşı taraftan, davanın kaybedilmesi halinde ise sadece müvekkilden ücret alınabilecektir.

Rize Sigorta Avukatı Arama

Rize sigorta avukatı, Rize barosuna kayıtlı avukatlardan iş hukuku ile ilgilenen avukatlar arasından seçilebilir.

Rize Sigorta Avukatı İletişim

Rize sigorta avukatı olarak tarafımıza; TEL: (0462) 261 29 61 veya Eposta: sozhukuk61@gmail.com üzerinden ulaşabilirsiniz.

Canlı Destek
Whatsap Destek
Nasıl Yardımcı Olabiliriz?