Giresun İş Kazası Avukatı

Giresun iş kazası avukatı ile takip edilmeyen kazalarda iş kazası geçiren yada meslek hastalığına uğrayan işçinin, iş kazası yada meslek hastalığının tedavi süresince oluşan zararları Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından taraflarına ödenir. Bunun dışında işçiler, maluliyetlerinin olup olmadığını yada başkaca zararlarının oluşup oluşmadığına bakmaksızın iş yerinde çalışmaya devam ederler. Ancak iş kazasının meydana gelmesinden sorumlu olan işverenden yada diğer kişilerden önemli miktarda tazminat talep edebileceklerini düşünmezler.

İş kazasına uğrayan işçiler;

  • Kazanın meydana gelmesine ben neden oldum o sebeple işverenden tazminat hakkım olmaz.
  • İşyerinde sigortasız çalışıyorum. Bu sebeple iş kazası olmadığından işveren sorumlu olmaz.
  • İş kazası üzerinden çok zaman geçti artık uğraşmaya değmez.
  • Kaza nedeniyle çok fazla sıkıntım yok ve zaten iyileştim o sebeple tazminat hakkım olmaz.
  • İş yerinde hala çalışıyorum. Dava açarsam işverene ayıp olur.
  • SGK tarafından zaten bana aylık bağlandı. O sebeple başkaca tazminat hakkım olmaz.
  • İşveren bana gerekli eğitimi verip iş güvenliğine ilişkin evrakları imzalattı. Dolayısıyla işverenin iş kazası nedeniyle kusuru yoktur.

Nedenleriyle geçirdikleri iş kazası nedeniyle haklarını aramazlar. Ancak yukarıda yer verilen düşünceler doğru olduğu sanılan yanlışlardır.

İşçi sigortasız da olsa, işveren iş kazası bildirimini yapmasa bile ve hatta işveren gerekli tüm iş güvenliği eğitimini verse ve gerekli ekipmanları işçiye sağlasa bile işveren olayın meydana gelmesinde kusurlu olabilecek ve işçi, açacağı davalar ile iş kazası nedeniyle maddi ve manevi tazminata hak kazanabilecektir.

Diğer taraftan işverenler; olayın iş kazası kapsamında olup olmadığını, başkaca kişilerin olayın meydana gelmesinde kusurunun olup olmadığını, işçinin maluliyet oranının gerçeği yansıtıp yansıtmadığını, dava aşamasında alınan hesap bilirkişi raporunun hatalı olup olmadığını, olayda kendisinin işveren kapsamında olup olmadığını değerlendirmeden yapılan işlemlere itiraz etmezler.

Bu sebeple işverenler de iş kazası nedeniyle yapılan işlemler ve açılan davalar sonucunda önemli hak kayıplarına uğrayabilirler.

Bu sebeple aşağıda kısaca değindiğimiz davaların açılmasında işçi ve işverenlerin hukuki yararı vardır.

 

Giresun İş Kazası Avukatı Olarak Baktığımız Davalar

  • İş kazası ve meslek hastalığı nedeniyle maddi ve manevi tazminat davası,
  • İş kazası tespiti davası,
  • İş kazası nedeniyle ceza dosyasının takibi,
  • İş kazası nedeniyle oluşan maluliyet oranına itiraz davası,
  • İş kazası olmadığının tespiti davası,
  • İş kazası nedeniyle kesilen para cezasının iptali davası,
  • SGK tarafından işveren ve/veya üçüncü kişi aleyhine açılan tazminat davası,

Yukarıda sayılan davalar, Giresun iş kazası avukatı olarak açtığımız ve işveren vekili olarak baktığımız temel davalardır. Bu davalar dışında iş kazası nedeniyle meydana gelen uyuşmazlıklar da uzmanlık alanımız içerisindedir.

 

İş kazası ve Meslek Hastalığı Nedeniyle Maddi ve Manevi Tazminat Davası

İş kazası yada meslek hastalığı nedeniyle işçinin vefat etmesi yada yaralanması nedeniyle işçi yada hak sahipleri, olayda kusurlu olan işverenler ve/veya üçüncü kişiler aleyhine maddi ve manevi tazminat davası açabilir.

Bu davanın açılabilmesi için işveren tarafından iş kazası bildiriminin yapılmış olması yada işveren tarafından bildirim yapılmamış olsa bile Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından olayın iş kazası olduğunun tespit edilmiş olması gereklidir. Aksi halde mahkemece olayın iş kazası kapsamında olduğunun tespiti için işçiye yada hak sahiplerine, iş kazası tespit davası açması için süre verilecektir.

Ayrıca işveren açısından olay iş kazası olarak tespit edilmiş olsa bile işveren, olayın iş kazası olmadığını yada kendisinin işveren sıfatını taşımadığı iddiasıyla iş kazası olmadığının tespiti davası açabilecektir.

Diğer taraftan konu ile ilgili işçi yada hak sahipleri tarafından savcılığa şikayette bulunulmuşsa bu durumda açılacak ceza davasında verilecek karar da maddi ve manevi tazminat davasını bağlayacaktır.

Önemle belirtmek gerekir ki, yukarıda liste halinde saydığımız davaların tamamının her bir iş kazası olayı için açılabileceği göz önüne alındığında kapsamlı olarak her ihtimalin değerlendirilerek iddiaların ve gerekli savunmaların yapılması gerekecektir. Bu sebeple Giresun’da gerçekleşmiş olan iş kazası nedeniyle açılan davalarda Giresun İş kazası avukatı ile davaların takip edilmesi hak kayıplarının yaşanmaması için önem arz etmektedir.

 

İş Kazası Tespit Davası

İşçinin işyerinde, kendi isteğiyle yada işverenin takdiriyle beraber sigortasız olarak çalışması mümkündür. Bu durumda işveren tarafından, işçinin iş kazası yada meslek hastalığına uğraması halinde iş kazası bildirimi yapılmayacaktır.

Yukarıda yer alan sebepten dolayı yada işverenin takdir yetkisini kullanarak iş kazası bildiriminin yapılmaması halinde işçi, bildirim yapılmadı gerekçesiyle ve/veya sigortasız çalışıyorum şeklinde düşünerek hiçbir işlem yapmadan hayatına devam edebilir. Ancak işçi, sigortasız da çalışsa ve/veya işveren tarafından iş kazası bildirimi yapılmasa bile Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurarak olayın iş kazası olduğunu ve bu konuda müfettiş görevlendirilmesini isteyebilir.

Görevlendirilen müfettiş, işyerinde gerekli tahkikatı yaprak yeterli delil bulunamadığından olayın iş kazası olmadığını yada tanık beyanlarına dayanarak olayın iş kazası olduğunu raporlayabilir.

Müfettiş tarafından olayın iş kazası olmadığının tespiti halinde işçi yada hak sahipleri, olayın iş kazası olduğu iddiasıyla işveren ve SGK aleyhine iş kazası tespit davası açmalıdır.

Açılan davada mahkemece dinlenecek tanıklar ile olayın iş kazası kapsamında olduğunun davacılar tarafından ispat edilmesi mümkündür.

 

İş Kazası Nedeniyle Ceza Dosyasının Takibi

Meydana gelen iş kazası nedeniyle işçi yada hak sahipleri tarafından olaydan sorumlu kişiler aleyhine yapılacak savcılık şikayeti oldukça önemlidir. Özellikle işçinin sigortasız çalışması halinde ceza dosyasında yapılacak tahkikat ile işçinin işyerinde çalışırken kaza geçirdiği yada meslek hastalığına uğradığının kanıtlanması mümkündür.

Bu sebeple her halde işverene sıkıntı olur düşüncesiyle kişilerin şikayet hakkından vazgeçmesi önemli hak kayıplarına yol açabilecektir.

Nitekim ceza dosyasındaki maddi olgular hukuk hakimin bağlayacağından dolayı tazminat davasındaki sorumluların tespit açısından ceza davasının Giresun iş kazası avukatı ile takip edilmesi oldukça önemlidir.

 

İş Kazası Nedeniyle Oluşan Maluliyet Oranına İtiraz Davası

Olayın iş kazası olduğunun tespiti halinde SGK tarafından işçi, maluliyet oranının tespiti amacıyla hastaneye sevk edilir. Sevk sonucunda çıkan raporların, SGK’ nın ilgili birimi tarafından değerlendirilmesi neticesinde işçinin maluliyet oranı belirlenecektir.

Tespit edilen maluliyet oranına esas rahatsızlıklar iş kazası sonucunda oluşabileceği gibi farklı etkenler sonucunda da oluşabilir. Bu durumda hem işçi hem de işveren tarafından yapılan tespitlere Sosyal Sigortalar Yüksek Sağlık Kurulu nezdinde itiraz edilmesi mümkündür.

Yapılan itiraza rağmen maluliyet oranında bir değişim meydana gelmemişse hem işçinin hem de işverenin, maluliyet oranına itiraz davasını açması mümkündür.

Açılan davada mahkemece Adli Tıp Kurumu’ndan rapor alınacaktır. Bu sebeple ileri sürülen iddiaların belgeler ile desteklenmesi önemlidir.

Ayrıca işçinin geçen zaman içesinde iyileşmesi yada hastalığının ilerlemesi de mümkündür. Bu sebeple maluliyet oranına itiraz davası hem işçi hem de işveren açısından açılması gereken önemli davalar arasında bulunmaktadır.

 

İş Kazası Olmadığının Tespiti Davası

SGK tarafından yapılacak tespit ile iş kazası olmayan bir kazanın iş kazası olarak yada işveren dışındaki etkenlerle işçinin hastalığa yakalanması halinde hastalığın, meslek hastalığı olarak nitelendirilmesi mümkündür.

Diğer taraftan SGK tarafından gerçek ve tüzel kişilerin, işçisi olmayan bir kişinin işvereni olarak tespit edilmesi mümkündür.

Bu durumlarda işveren tarafından, gerekli bilgi ve belgeler ile beraber hem işçi hem de SGK aleyhine ikame edilecek bir dava ile olayın kendileri açısından iş kazası olmadığının tespitinin talep edilebilmesi mümkündür.

 

İş Kazası Nedeniyle Kesilen Para Cezasının İptali Davası

İşveren tarafından, işçinin sigortalı olarak gösterilmemesi yada iş kazası bildiriminin süresinde yapılmaması nedeniyle SGK tarafından işveren aleyhine idari para cezaları kesilecektir.

Kesilen bu cezalar tahakkuk ettirildiklerinde işverene tebliğ edilir ve verilen süre içerisinde cezaların ödenmesi talep edebilir.

Eğer işveren tarafından, bu cezaların haksız olduğu düşünülüyorsa iş kazası nedeniyle kesilen para cezalarına karşı yargı yoluna başvurulması mümkündür.

 

SGK Tarafından İşveren yada Üçüncü Kişiler Aleyhine Açılan Tazminat Davası

İşçinin, iş kazası sebebiyle yaralanması yada vefatı veyahut işçinin, işyerinde meslek hastalığına uğraması nedeniyle SGK tarafından işçi yada hak sahiplerine peşin sermaye geliri bağlanacaktır.

Ayrıca SGK tarafından işçiye, kaza nedeniyle tedavi masrafları yapılacak ve tedavi süresince çalışılamayan süre için geçici iş görmezlik ödeneği ödenecektir.

SGK tarafından tüm bu yapılan ödemeler, işveren yada üçüncü kişinin kişilerden kusurları oranında tahsil edilecektir.

İş kazası nedeniyle işçiye peşin sermaye gelirinin bağlanması diğer bir ismiyle sürekli iş görmezlik gelirinin ödenmesi için işçinin maluliyetinin %10 ve üzerinden olması gereklidir.

Ayrıca SGK tarafından açılan davada ödenen tüm tutarların tamamının kusurlu kişilerden tahsili mümkün değildir. Mahkemece iş kazası bildiriminin yapılıp yapılmadığı ve kusurlu kişilerin, işveren yada üçüncü kişi olup olmadığına göre yapılacak hesaplama değişecektir.

Bu sebeple işveren yada üçüncü kişilerin, ödemesi gereken tazminattan daha fazlasını ödememek adına uzman Giresun iş kazası avukatı ile davada temsil edilmeleri önemlidir.

 

Giresun İş Kazası Avukatı Masrafları Karşılar Mı?

Açılacak davada, dava masrafları avukat tarafından yapılacak sözleşme ile karşılanabilecektir.

 

Giresun İş Kazası Avukatı Ücreti Yüzde Kaç?

Açılacak davanın sonunda tazminata hükmedilecek ise dava sonunda çıkacak tazminat miktarı üzerinden Giresun iş kazası avukatı ile %10 ila %25 arasında anlaşma yapılması mümkündür.

Ancak dava sonunda herhangi bir tazminat çıkmayacak ise asgari ücret tarifesinden aşağı olmamak üzere Giresun iş kazası avukatına vekalet ücreti ödemesi yapılması gerekecektir.

 

Giresun İş Avukatı ile Takip Neden Önemlidir?

İş kazası nedeniyle açılan davalar, uzmanlık gerektiren bir konulardır. Özellikle Giresun iş kazası avukatı tarafından mevzuatın iyi bilinmesi, çıkacak tazminatlar hakkında öngörü sahibi olunması ve ileri sürülecek iddia ve savunmaların gerekçeli olması önemlidir. Ayrıca iş kazası nedeniyle alınacak bilirkişi raporlarındaki hesaplama yöntemlerinden hangisinin bilirkişi raporunda kullanıldığının ve yapılan hesaplamanın mevzuata uygunluğunun tespiti de, hem işçi hem de işveren açısından hak kaybına uğranmaması adına elzemdir.

Bu sebeple iş kazası davalarının uzman Giresun iş kazası avukatı ile takip edilmesi bir nevi zorunluluktur.

 

Giresun İş Kazası Avukatı İletişim

Uzman Giresun iş kazası avukatı olan Av. Seyyid Hasan ÖZTÜRK ile iletişime geçmek için tıklayınız.

Trabzon İş Kazası Avukatı

Trabzon iş kazası avukatı ile takip edilmeyen kazalarda iş kazası geçiren yada meslek hastalığına uğrayan işçinin, iş kazası yada meslek hastalığının tedavi süresince oluşan zararları Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından taraflarına ödenir. Bunun dışında işçiler, maluliyetlerinin olup olmadığını yada başkaca zararlarının oluşup oluşmadığına bakmaksızın iş yerinde çalışmaya devam ederler. Ancak iş kazasının meydana gelmesinden sorumlu olan işverenden yada diğer kişilerden önemli miktarda tazminat talep edebileceklerini düşünmezler.

İş kazasına uğrayan işçiler;

  • Kazanın meydana gelmesine ben neden oldum o sebeple işverenden tazminat hakkım olmaz.
  • İşyerinde sigortasız çalışıyorum. Bu sebeple iş kazası olmadığından işveren sorumlu olmaz.
  • İş kazası üzerinden çok zaman geçti artık uğraşmaya değmez.
  • Kaza nedeniyle çok fazla sıkıntım yok ve zaten iyileştim o sebeple tazminat hakkım olmaz.
  • İş yerinde hala çalışıyorum. Dava açarsam işverene ayıp olur.
  • SGK tarafından zaten bana aylık bağlandı. O sebeple başkaca tazminat hakkım olmaz.
  • İşveren bana gerekli eğitimi verip iş güvenliğine ilişkin evrakları imzalattı. Dolayısıyla işverenin iş kazası nedeniyle kusuru yoktur.

Nedenleriyle geçirdikleri iş kazası nedeniyle haklarını aramazlar. Ancak yukarıda yer verilen düşünceler doğru olduğu sanılan yanlışlardır.

İşçi sigortasız da olsa, işveren iş kazası bildirimini yapmasa bile ve hatta işveren gerekli tüm iş güvenliği eğitimini verse ve gerekli ekipmanları işçiye sağlasa bile işveren olayın meydana gelmesinde kusurlu olabilecek ve işçi, açacağı davalar ile iş kazası nedeniyle maddi ve manevi tazminata hak kazanabilecektir.

Diğer taraftan işverenler; olayın iş kazası kapsamında olup olmadığını, başkaca kişilerin olayın meydana gelmesinde kusurunun olup olmadığını, işçinin maluliyet oranının gerçeği yansıtıp yansıtmadığını, dava aşamasında alınan hesap bilirkişi raporunun hatalı olup olmadığını, olayda kendisinin işveren kapsamında olup olmadığını değerlendirmeden yapılan işlemlere itiraz etmezler.

Bu sebeple işverenler de iş kazası nedeniyle yapılan işlemler ve açılan davalar sonucunda önemli hak kayıplarına uğrayabilirler.

Bu sebeple aşağıda kısaca değindiğimiz davaların açılmasında işçi ve işverenlerin hukuki yararı vardır.

 

Trabzon İş Kazası Avukatı Olarak Baktığımız Davalar

  • İş kazası ve meslek hastalığı nedeniyle maddi ve manevi tazminat davası,
  • İş kazası tespiti davası,
  • İş kazası nedeniyle ceza dosyasının takibi,
  • İş kazası nedeniyle oluşan maluliyet oranına itiraz davası,
  • İş kazası olmadığının tespiti davası,
  • İş kazası nedeniyle kesilen para cezasının iptali davası,
  • SGK tarafından işveren ve/veya üçüncü kişi aleyhine açılan tazminat davası,

Yukarıda sayılan davalar, Trabzon iş kazası avukatı olarak açtığımız ve işveren vekili olarak baktığımız temel davalardır. Bu davalar dışında iş kazası nedeniyle meydana gelen uyuşmazlıklar da uzmanlık alanımız içerisindedir.

 

İş kazası ve Meslek Hastalığı Nedeniyle Maddi ve Manevi Tazminat Davası

İş kazası yada meslek hastalığı nedeniyle işçinin vefat etmesi yada yaralanması nedeniyle işçi yada hak sahipleri, olayda kusurlu olan işverenler ve/veya üçüncü kişiler aleyhine maddi ve manevi tazminat davası açabilir.

Bu davanın açılabilmesi için işveren tarafından iş kazası bildiriminin yapılmış olması yada işveren tarafından bildirim yapılmamış olsa bile Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından olayın iş kazası olduğunun tespit edilmiş olması gereklidir. Aksi halde mahkemece olayın iş kazası kapsamında olduğunun tespiti için işçiye yada hak sahiplerine, iş kazası tespit davası açması için süre verilecektir.

Ayrıca işveren açısından olay iş kazası olarak tespit edilmiş olsa bile işveren, olayın iş kazası olmadığını yada kendisinin işveren sıfatını taşımadığı iddiasıyla iş kazası olmadığının tespiti davası açabilecektir.

Diğer taraftan konu ile ilgili işçi yada hak sahipleri tarafından savcılığa şikayette bulunulmuşsa bu durumda açılacak ceza davasında verilecek karar da maddi ve manevi tazminat davasını bağlayacaktır.

Önemle belirtmek gerekir ki, yukarıda liste halinde saydığımız davaların tamamının her bir iş kazası olayı için açılabileceği göz önüne alındığında kapsamlı olarak her ihtimalin değerlendirilerek iddiaların ve gerekli savunmaların yapılması gerekecektir. Bu sebeple Trabzon’da gerçekleşmiş olan iş kazası nedeniyle açılan davalarda Trabzon İş kazası avukatı ile davaların takip edilmesi hak kayıplarının yaşanmaması için önem arz etmektedir.

 

İş Kazası Tespit Davası

İşçinin işyerinde, kendi isteğiyle yada işverenin takdiriyle beraber sigortasız olarak çalışması mümkündür. Bu durumda işveren tarafından, işçinin iş kazası yada meslek hastalığına uğraması halinde iş kazası bildirimi yapılmayacaktır.

Yukarıda yer alan sebepten dolayı yada işverenin takdir yetkisini kullanarak iş kazası bildiriminin yapılmaması halinde işçi, bildirim yapılmadı gerekçesiyle ve/veya sigortasız çalışıyorum şeklinde düşünerek hiçbir işlem yapmadan hayatına devam edebilir. Ancak işçi, sigortasız da çalışsa ve/veya işveren tarafından iş kazası bildirimi yapılmasa bile Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurarak olayın iş kazası olduğunu ve bu konuda müfettiş görevlendirilmesini isteyebilir.

Görevlendirilen müfettiş, işyerinde gerekli tahkikatı yaprak yeterli delil bulunamadığından olayın iş kazası olmadığını yada tanık beyanlarına dayanarak olayın iş kazası olduğunu raporlayabilir.

Müfettiş tarafından olayın iş kazası olmadığının tespiti halinde işçi yada hak sahipleri, olayın iş kazası olduğu iddiasıyla işveren ve SGK aleyhine iş kazası tespit davası açmalıdır.

Açılan davada mahkemece dinlenecek tanıklar ile olayın iş kazası kapsamında olduğunun davacılar tarafından ispat edilmesi mümkündür.

 

İş Kazası Nedeniyle Ceza Dosyasının Takibi

Meydana gelen iş kazası nedeniyle işçi yada hak sahipleri tarafından olaydan sorumlu kişiler aleyhine yapılacak savcılık şikayeti oldukça önemlidir. Özellikle işçinin sigortasız çalışması halinde ceza dosyasında yapılacak tahkikat ile işçinin işyerinde çalışırken kaza geçirdiği yada meslek hastalığına uğradığının kanıtlanması mümkündür.

Bu sebeple her halde işverene sıkıntı olur düşüncesiyle kişilerin şikayet hakkından vazgeçmesi önemli hak kayıplarına yol açabilecektir.

Nitekim ceza dosyasındaki maddi olgular hukuk hakimin bağlayacağından dolayı tazminat davasındaki sorumluların tespit açısından ceza davasının Trabzon iş kazası avukatı ile takip edilmesi oldukça önemlidir.

 

İş Kazası Nedeniyle Oluşan Maluliyet Oranına İtiraz Davası

Olayın iş kazası olduğunun tespiti halinde SGK tarafından işçi, maluliyet oranının tespiti amacıyla hastaneye sevk edilir. Sevk sonucunda çıkan raporların, SGK’ nın ilgili birimi tarafından değerlendirilmesi neticesinde işçinin maluliyet oranı belirlenecektir.

Tespit edilen maluliyet oranına esas rahatsızlıklar iş kazası sonucunda oluşabileceği gibi farklı etkenler sonucunda da oluşabilir. Bu durumda hem işçi hem de işveren tarafından yapılan tespitlere Sosyal Sigortalar Yüksek Sağlık Kurulu nezdinde itiraz edilmesi mümkündür.

Yapılan itiraza rağmen maluliyet oranında bir değişim meydana gelmemişse hem işçinin hem de işverenin, maluliyet oranına itiraz davasını açması mümkündür.

Açılan davada mahkemece Adli Tıp Kurumu’ndan rapor alınacaktır. Bu sebeple ileri sürülen iddiaların belgeler ile desteklenmesi önemlidir.

Ayrıca işçinin geçen zaman içesinde iyileşmesi yada hastalığının ilerlemesi de mümkündür. Bu sebeple maluliyet oranına itiraz davası hem işçi hem de işveren açısından açılması gereken önemli davalar arasında bulunmaktadır.

 

İş Kazası Olmadığının Tespiti Davası

SGK tarafından yapılacak tespit ile iş kazası olmayan bir kazanın iş kazası olarak yada işveren dışındaki etkenlerle işçinin hastalığa yakalanması halinde hastalığın, meslek hastalığı olarak nitelendirilmesi mümkündür.

Diğer taraftan SGK tarafından gerçek ve tüzel kişilerin, işçisi olmayan bir kişinin işvereni olarak tespit edilmesi mümkündür.

Bu durumlarda işveren tarafından, gerekli bilgi ve belgeler ile beraber hem işçi hem de SGK aleyhine ikame edilecek bir dava ile olayın kendileri açısından iş kazası olmadığının tespitinin talep edilebilmesi mümkündür.

 

İş Kazası Nedeniyle Kesilen Para Cezasının İptali Davası

İşveren tarafından, işçinin sigortalı olarak gösterilmemesi yada iş kazası bildiriminin süresinde yapılmaması nedeniyle SGK tarafından işveren aleyhine idari para cezaları kesilecektir.

Kesilen bu cezalar tahakkuk ettirildiklerinde işverene tebliğ edilir ve verilen süre içerisinde cezaların ödenmesi talep edebilir.

Eğer işveren tarafından, bu cezaların haksız olduğu düşünülüyorsa iş kazası nedeniyle kesilen para cezalarına karşı yargı yoluna başvurulması mümkündür.

 

SGK Tarafından İşveren yada Üçüncü Kişiler Aleyhine Açılan Tazminat Davası

İşçinin, iş kazası sebebiyle yaralanması yada vefatı veyahut işçinin, işyerinde meslek hastalığına uğraması nedeniyle SGK tarafından işçi yada hak sahiplerine peşin sermaye geliri bağlanacaktır.

Ayrıca SGK tarafından işçiye, kaza nedeniyle tedavi masrafları yapılacak ve tedavi süresince çalışılamayan süre için geçici iş görmezlik ödeneği ödenecektir.

SGK tarafından tüm bu yapılan ödemeler, işveren yada üçüncü kişinin kişilerden kusurları oranında tahsil edilecektir.

İş kazası nedeniyle işçiye peşin sermaye gelirinin bağlanması diğer bir ismiyle sürekli iş görmezlik gelirinin ödenmesi için işçinin maluliyetinin %10 ve üzerinden olması gereklidir.

Ayrıca SGK tarafından açılan davada ödenen tüm tutarların tamamının kusurlu kişilerden tahsili mümkün değildir. Mahkemece iş kazası bildiriminin yapılıp yapılmadığı ve kusurlu kişilerin, işveren yada üçüncü kişi olup olmadığına göre yapılacak hesaplama değişecektir.

Bu sebeple işveren yada üçüncü kişilerin, ödemesi gereken tazminattan daha fazlasını ödememek adına uzman Trabzon iş kazası avukatı ile davada temsil edilmeleri önemlidir.

 

Trabzon İş Kazası Avukatı Masrafları Karşılar Mı?

Açılacak davada, dava masrafları avukat tarafından yapılacak sözleşme ile karşılanabilecektir.

 

Trabzon İş Kazası Avukatı Ücreti Yüzde Kaç?

Açılacak davanın sonunda tazminata hükmedilecek ise dava sonunda çıkacak tazminat miktarı üzerinden Trabzon iş kazası avukatı ile %10 ila %25 arasında anlaşma yapılması mümkündür.

Ancak dava sonunda herhangi bir tazminat çıkmayacak ise asgari ücret tarifesinden aşağı olmamak üzere Trabzon iş kazası avukatına vekalet ücreti ödemesi yapılması gerekecektir.

 

Trabzon İş Avukatı ile Takip Neden Önemlidir?

İş kazası nedeniyle açılan davalar, uzmanlık gerektiren bir konulardır. Özellikle Trabzon iş kazası avukatı tarafından mevzuatın iyi bilinmesi, çıkacak tazminatlar hakkında öngörü sahibi olunması ve ileri sürülecek iddia ve savunmaların gerekçeli olması önemlidir. Ayrıca iş kazası nedeniyle alınacak bilirkişi raporlarındaki hesaplama yöntemlerinden hangisinin bilirkişi raporunda kullanıldığının ve yapılan hesaplamanın mevzuata uygunluğunun tespiti de, hem işçi hem de işveren açısından hak kaybına uğranmaması adına elzemdir.

Bu sebeple iş kazası davalarının uzman Trabzon iş kazası avukatı ile takip edilmesi bir nevi zorunluluktur.

 

Trabzon İş Kazası Avukatı İletişim

Uzman Trabzon iş kazası avukatı olan Av. Seyyid Hasan ÖZTÜRK ile iletişime geçmek için tıklayınız.

Trabzon Araç Değer Kaybı Avukatı

Trabzon araç değer kaybı avukatı ile takip edilmeyen süreçlerde araç sahipleri, aracının hasarlanması ile beraber aracını ücretsiz olarak sigortadan yaptırmak için yada onarılan aracının sigortadan tazminatını almak için bir takım başvurular yaparlar. Yapılan başvurularda sadece aracının onarılmasını yada onarılan araçlarının onarım masraflarını sigortadan talep ederler. Ancak araç sahipleri aracının önemli miktarda değer kaybına uğradığını göz önüne almazlar.

Araç sahipleri arasındaki genel düşünce;

  • Hasar miktarı çok büyük değil. Bu sebeple araç değer kaybı için uğraşmaya değmez.
  • Aracım zaten orijinal parça ile değişti. O sebeple araç değer kaybı çıkmaz.
  • Aracım çok eski olduğundan zaten araç değer kaybı tazminatı alamam.
  • Aracım ticari yada kiralık araç olduğundan kilometresi fazla. Araç değer kaybı olmamıştır.
  • Aracımın değer kaybı var ama karşı aracın sahibi benimle çok ilgilendi ona karşı dava açmak istemiyorum.
  • Aracımın hasarı çok olduğundan dolayı karşı aracın trafik sigortası tüm limitini bana ödedi o sebeple araç sahibine dava açmakla uğraşamam.
  • Aracımı sattım o sebeple artık değer kaybı zararımı talep edemem.
  • Kaskom zaten aracımı onardı. Karşı aracı sigortacısından araç değer kaybımı almak uzun iş.

Yönündedir. Ancak yukarıda yer alan düşünceler yanlıştır. Hasar küçük de olsa büyük de olsa, araç ticari yada kiralık araç da olsa, aracın parçaları orijinali ile değişse de, aracı satsanız bile araç değer kaybı başvurusu yaparak zararınızı giderebilirsiniz. Üstelik bu süreç birkaç ay içinde sonuçlanabilecektir.

Değer Kaybı Avukatı Neler Yapar?

Trabzon Araç değer kaybı avukatı, aşağıda yazılı süreçleri tek tek işleterek ve araç sahiplerinin A dan Z ye tüm işlemlerini yaparak süreç sonunda araç değer kaybı zararını tahsil eder.

1) Araç sahibinden gerekli evrakları temin eder. İmkanı varsa eksik evrakları teminini kendisi tamamlar

2) Evraklar üzerinde gerekli incelemeleri yaparak gerekirse sigorta şirketlerine gerekli araç değer kaybı başvurusunu yapar.

3) Başvuru sonunda eksik ödeme yapılması yada hiç ödeme yapılmaması halinde zarardan sorumlu kişiler aleyhine arabuluculuk yoluna başvurur.

4) Arabuluculuk sürecinden sonuç alınamaması halinde ilgili kişiler aleyhine araç değer kaybı davasını açar.

5) Araç değer kaybı davası sonunda verilen kararı icra daireleri vasıtasıyla tahsil eder.

 

Değer Kaybında Hangi Evraklar Gereklidir?

ZMMSGŞ de hangi evrakların gerekli olduğu açıkça yazılmıştır. Bu kapsamda

  • Trafik Kazası Tespit Tutanağı resmi tasdikli sureti veya taraflar arasında tutulmuş kaza tespit tutanağı, varsa ifade tutanakları veya görgü tespit tutanakları,
  • Mağdur araca ait ruhsat,
  • Varsa hasarlı araca ve kaza yerine ait fotoğraf ve görüntüler,
  • Mağdur araç sahibine/zarar gören üçüncü şahsa ait banka hesap bilgileri (banka - şube adı, Iban numarası).
  • Maddi hasara ilişkin ekspertiz yapıldıysa eksper raporu

Sayılan evraklar, yapılacak inceleme ve başvuru için önemlidir. Ancak bu evrakların bazılarının hali hazırda zaten sigorta şirketinde mevcut olması nedeniyle temini gerekmeyebilir.

Bunlar dışında;

  • Aracın onarına ilişkin kesilmiş fatura,
  • Aracın onarım masraflarının hangi sigorta şirketi tarafından karşılandığı,
  • Aracın geçmiş hasarlarına ilişkin bilgiler,
  • Kusurlu araç/araçların trafik sigorta ve kasko sigorta poliçeleri,

Olaydaki maddi olgulara göre temini gerekebilecektir.

 

Araç Değer Kaybı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Araç değer kaybı başvurusu, sadece sigorta şirketlerine yapılacak başvurular için zorunludur. Bunun dışında kusurlu araç sahibi ve sürücüsüne dava açılmadan önce başvuru yapılması zorunlu değildir.

Ayrıca aracın onarım masraflarına ve kasko sigorta poliçesinde ye alan klozlara göre gerektiğinde hem kusurlu aracın trafik sigortacısına hem de kusurlu aracın kasko sigortacısına başvuru yapılması gerekebilir.

Yapılacak başvuruda yukarıda sayılan ve ZMMSGŞ da yer alan evrakların bir üst yazı ile beraber ilgili sigorta şirketine gönderilmesi gerekmektedir. Yapılan başvurunun ilgili sigorta şirketine tebliğ edilmesinden itibaren 15 gün içerisinde cevap verilmesi zorunludur. Cevap verilmemesi halinde yaşanan kazadaki maddi olgulara göre Sigorta Tahkim Komisyonuna yada Arabuluculuk yoluna başvurulması gerekecektir.

Başvurunun yapılması ile beraber sigorta şirketi temerrüde düşeceğinden dolayı diğer bir ifade ile araç değer kaybı zararına, başvuru ile beraber faiz işlemeye başlayacağından dolayı gerekli yerlere, gerekli belgeler ile beraber eksiksiz olarak başvurulması önemlidir. Bu sebeple Trabzon araç değer kaybı avukatı aracılığıyla gerekli başvuruların yapılması, hak kayıplarını önleyecektir.

 

Araç Değer Kaybında Arabuluculuk Süreci

Yukarıda da değinildiği üzere başvurudan sonuç alınamaması halinde sigorta şirketlerine karşı dava açılması gerekecek ise arabuluculuk yoluna başvuru zorunluluğu vardır.

Bu başvurunun gerekli şekilde ve eksiksiz yapılmaması halinde mahkeme tarafından dava açıldığı gibi reddedilecektir.

Arabuluculuk yolu ile taraflar bir masa etrafında toplanarak müzakere ederler. Yapılan müzakere sonucunda taraflar anlaşmaya varırsa, tutulacak anlaşma tutanağı ile arabuluculuk dosyası kapatılır ve anlaşma tutanağı, mahkeme kararı yerine geçeceğinden dava açmaya gerek kalmaksızın araç değer kaybı zararı tahsil edilebilecektir.

 

Araç Değer Kaybı Davası Nasıl Açılır?

Araç değer kaybı davası, kazanın gerçekleştiği yada zarara uğrayan araç sahibinin yerleşim yeri mahkemesinde açılabilecektir. Eğer kaza Trabzon’da meydana gelmişse yada zarar gören araç sahibi Trabzon’da ikamet ediyorsa bu durumda Trabzon araç değer kaybı avukatı aracılığıyla yazılacak dilekçe ile dava açılması mümkündür.

Açılan davada alınacak kusur ve hesap bilirkişi raporu ile mahkeme kararını verecektir.

Davada alınacak hesap bilirkişi raporunda araç değer kaybı hesaplama yöntemleri çok büyük önem arz etmektedir. Poliçenin düzenlendiği zamanda yer alan mevzuat hükümlerine göre hesaplama yapılacağından dolayı hak kaybının yaşanmaması için Trabzon araç değer kaybı ile davanın takip edilmesi önemlidir.

 

Araç Değer Kaybı Davası Ne Kadar Sürer?

Araç değer kaybı davası; gerekli belgelerin temini, bilirkişi raporlarının alınması ve davada hükmedilecek miktara göre istinaf kanun yoluna tabi olup olmamasına göre 7 ay ile 2 sene arasında sürmektedir.

 

Trabzon Değer Kaybı Avukatı Masrafları Karşılar Mı?

Açılacak davada, dava masrafları avukat tarafından yapılacak sözleşme ile karşılanabilecektir.

 

Trabzon Araç Değer Kaybı Avukatı Ücreti Yüzde Kaç?

Aracın değeri ve araç hasar miktarına göre dava sonunda çıkacak tazminat miktarı üzerinden Trabzon araç değer kaybı avukatı ile %10 ila %25 arasında anlaşma yapılması mümkündür.

 

Değer Kaybı Avukatı ile Takip Neden Önemlidir?

Araç değer kaybından sorumluluk uzmanlık gerektiren bir konudur. Hasarlanan aracın parçaları, aracın nasıl, kim tarafından ve hangi miktar ile onarıldığı ve karşı aracın sigorta poliçesinin teminat limitlerine göre davanın kim yada kimlere, hangi miktar ile açıldığının belirlenmesi önemlidir. Ayrıca araç değer kaybı hesaplama yöntemlerinden hangisinin bilirkişi raporunda kullanıldığı da tazminat miktarını için ve zarar gören araç sahibinin hak kaybına uğramaması için elzemdir.

Bu sebeple araç değer kaybı davalarının uzman Trabzon araç değer kaybı avukatı ile takip edilmesi bir nevi zorunluluktur.

 

Trabzon Araç Değer Kaybı Avukatı İletişim

Uzman Trabzon araç değer kaybı avukatı olan Av. Seyyid Hasan ÖZTÜRK ile iletişime geçmek için tıklayınız.

 

 

Giresun Sigorta Avukatı

GIRESUN SİGORTA AVUKATI HANGİ DAVALARA BAKAR?

Giresun Sigorta avukatı, kaza sigortaları davalarından sigorta şirketi yada güvence hesabı tarafından yada sigorta şirketi yada güvence hesabı tarafından açılan davalara bakan avukattır. Sigorta avukatı olabilmek için öncelikle üniversitelerin hukuk fakültesi bölümünden mezun olmak şarttır. Giresun’da Sigorta Avukatı olabilmek için Giresun Barosuna kayıt yaptırarak Giresun’da Sigorta davalarına bakarak fiilen mesleğini icra etmek gereklidir.

 

GIRESUN SİGORTA AVUKATI SEYYİD HASAN ÖZTÜRK

Giresun sigorta avukatı Avukat Seyyid Hasan ÖZTÜRK, uzun süre farklı sigorta şirketlerinin avukatlığını yaparak, bu kapsamında birçok farklı konulardaki trafik kazası davalarında avukat olarak sigorta şirketini temsil etmektedir. Ayrıca akademik olarak da kendini geliştiren Avukat Seyyid Hasan ÖZTÜRK, İstanbul’da Sigorta Avukatı olarak mesleğini icra ederken 2018 de yayımlanan Sigorta Hukuku kitabının Trafik Sigortası ve Kasko Sigortası bölümünü yazmıştır. Günümüzde Giresun Tazminat Avukatlığı dahil birçok alanda müvekkillerine avukatlık hizmeti sunmaktadır. Sigorta avukatı Avukat Seyyid Hasan ÖZTÜRK’e sitemizde bulunan iletişim araçlarıyla ulaşabilirsiniz. Ayrıca sigorta avukatı Avukat Seyyid Hasan ÖZTÜRK’ten sitemizde bulunan Whatsapp uygulaması üzerinden randevu alabilirsiniz.

Giresun sigorta avukatı, Giresun ve çevre iller olan Gümüşhane, Rize, Trabzon, Erzincan, Ordu ve Artvin başta olmak üzere birçok il dahilinde trafik kazaları davalarına, işyeri yangın, hırsızlık, su basması sebebiyle açılan davalara, kasko sigortasından kaynaklanan tazminat davalarına bakar. Diğer taraftan sigorta avukatı uzmanlığı kapsamında trafik kazası tazminatını güncel mevzuat ve Yargıtay kararları ışığında hesaplar. Ayrıca aracınızda trafik kazası nedeniyle değer kaybı ve kazanç kaybı, aracın kullanılamaması nedeniyle zarar mevcutsa sigorta şirketine gerekli başvuruları yaptıktan sonra yasal yollara başvurur. Son yıllarda sigorta şirketlerinin yaptığı baskı neticesinde Trafik Sigortası kapsamında yapılan yasal değişiklikler, Anayasa Mahkemesi iptal kararları ve Yargıtay içtihat değişiklikleri ile beraber artık her kaza için farklı uygulamalar söz konusu olacaktır. Bu sebeple Giresun Sigorta Avukatlarına başvurarak haklarınızı öğrenmeniz ve davaları takip etmeniz önemlidir. Yoksa davalarınızın sonuçlanma süresi ve alacağınız tazminat miktarlarında önemli ölçüde hak kaybı yaşamanız olasıdır.

MADDİ HASARLI TRAFİK KAZALARINDA HANGİ TAZMİNATLAR TALEP EDİLEBİLİR?

1) Aracın Onarım Masrafı yada Aracın Değeri

Sigorta avukatı, maddi hasarlı trafik kazası olması halinde eğer araç pert olmamışsa, diğer bir ifade ile aracın onarımı ekonomik ise öncelikle müvekkil aracın hasarına neden olan aracın trafik sigortasından aracın onarılmasını talep edebilir. Ancak trafik sigortası poliçe limitleri çok yüksek olmadığından dolayı varsa aracı hasarlanan kişinin kendi kasko sigortasından aracını yaptırmasında fayda vardır. Bu durumda kasko sigortası zaten kusurlu kişi, araç sahibi ve sigorta şirketinden ödediği tazminatı almak için dava açacaktır. Ancak aracı hasarlanan kişinin kasko sigortası yoksa karşı aracın kasko sigortasını araştırmakta da fayda vardır. Çünkü kasko sigorta poliçesi kapsamında düzenlenen ihtiyari mali sorumluluk sigortasında yer alan limitler de aracın hasara uğraması halinde zararı karşılayacaktır.

Sigorta Avukatı, aracın pert olması halinde öncelikle aracın müvekkilin kasko sigortasından yapılmasını talep eder. Bu durumda aracın pert halini sigorta şirketine bırakıp aracın güncel değerini alma konusunda seçimlik yetki sigortalıdadır. Ancak müvekkil aracın kasko sigortası yoksa bu durumda Sigorta Avukatı, kusurlu olan karşı tarafın trafik sigortasına ve varsa kasko sigortası dahlinde düzenlenen ihtiyari mali sorumluluk sigortasına başvurarak zararın giderilmesi yoluna gidebilir. Ayrıca kazaya sebebiyet veren sürücü ve aracın işleteninden de zararını talep edebilir. Yine bu halde de aracın pert halinin kimde kalacağı hususunda seçimlik yetki aracı zarar gören kişidedir.

 

2) Aracın Değer Kaybı

Sigorta avukatı, aracın pert olmaması halinde diğer bir ifade ile aracın onarımı mümkünse bu durumda aracın değer kaybı için karşı tarafında trafik sigortasına başvuracaktır. Ancak aracın herhangi bir parçasının zarar görmesi halinde değer kaybı oluşmaz. Hangi araç parçalarının hasar görmesi halinde değer kaybı oluşacağını öğrenmek için Giresun Uzman Sigorta Avukatı’na başvurabilirsiniz. Diğer taraftan daha önce aynı yerden kazaya uğramış olan araçlar sahipleri de her halde değer kaybı talep edemeyecektir. Hangi durumda değer kaybı talep edebileceğiniz hususunda bilgi almak için Sigorta Avukatı na başvurmanız elzemdir. Trafik kazasında ne kadar değer kaybı oluşur? Sorusuna belli bir cevap vermek mümkün değildir. Aracın kilometresi, aracın hasara uğramış parçaları, hasar miktarı, aracın güncel değeri ve yaşı kriterlerine göre farklı değer kaybı hesabı değişecektir.

 

3) Aracın Kullanılamamasından Kaynaklanan Kazanç Kaybı

Sigorta avukatı, kazanç kaybını sadece kusurlu aracın sahibinden ve aracın sürücünden talep edebilir. Bunun dışında karşı tarafın trafik sigortası bu zararı karşılamayacaktır. Ancak burada unutulmaması gereken husus kazanç kaybının talep edilebilmesi için aracın ticari bir araç olması gereklidir. Araç, ticari bir araç değilse bu halde sadece aracın kullanılamaması nedeniyle oluşan ikame araç zararı talep edilebilir.

 

4) Aracın Kullanılamaması Sebebiyle Oluşan Zarar (İkame Araç Bedeli)

Sigorta Avukatı, zarar gören araç ticari değilse ancak aracın kullanılamadığı günlere ilişkin aracın ikame değeri zararını talep edebilir. Burada kazaya uğrayan araç ile aynı nitelikteki araçların kiralanması halinde ne kadar ödeneceği kriteri baz alınır. Bu zararı talep etmesi için zarar görenin, aracını kullanamadığı dönemde ayrıca bir araç kiralamasına da gerek yoktur. Zarar gören, trafik kazası sebebiyle aracını kullanamadığı dönemde kendi aracından daha nitelikli bir araç kiralasa dahi ancak kendi aracı ile emsal olan aracın ikame değerini talep edebilir. Mahkeme tarafından “aracın kullanılmadığı dönem” için baz alınacak kriter ise aracın ne kadar süre içerisinde tamir edilip teslim edilebileceğidir. Bunun dışında araç 10 günde tamir edilebilecek iken tamir süresi 2 ay sürmüşse bu halde mahkeme 10 günü baz alarak zarar hesabı yapacaktır.

 

YARALAMALI VE ÖLÜMLÜ TRAFİK KAZALARINDA HANGİ TAZMİNATLAR TALEP EDİLEBİLİR?

1) Destekten Yoksun Kalma Tazminatı

Sigorta Avukatı, ölümlü trafik kazalarında talep edebileceği en önemli tazminat kalemi destekten yoksun kalma tazminatıdır. Burada kaza nedeniyle yayanın, aracın sürücüsünün yada araç yolcusunun vefatı halinde geride kalan hak sahipleri bu tazminatı talep edebilecektir. Destekten yoksun kalma tazminatı, miras hukukuna bağlı bir tazminat olmadığı için vefat eden kişinin anne ve babası her halde bu tazminatı talep edebilecektir. Diğer taraftan ölen kişinin eşi, 18 yaşından küçük erkek çocuğu (üniversiteye gidiyorsa yaş daha yüksek), 22 yaşından küçük kız çocuğu (üniversiteye gidiyorsa yaş daha yüksek) ve aynı evde ikamet eden kardeşi bu tazminatı talep edebilecektir.

Sigorta Avukatı, yukarıda belirtilen kişilerin tazminat talep edebilmesi için her olayın oluş şekline ve kusurlu kişileri belirlemede dikkatli olmalıdır. Örneğin kendi kusur ile vefatına sebebiyet vermiş olan sürücünün desteğinden yoksun kalan kişilerin tazminat hakları yoktur. Ancak kaza 2015 yılından önce gerçekleşmişse bu kişiler tazminat talep edebilirler. Diğer taraftan destek tazminatı alabilecek kişiler arasında olsa bile vefat eden kişinin yakını, aracın sahibi olması halinde tazminat talep edemeyecektir.

Yine tazminat hesabında da dikkat edilmesi gereken birçok nokta bulunmaktadır. Bu sebeple Giresun Sigorta Avukatı olarak gerekli tüm maddi olguların dikkatli bir şekilde araştırılması ve kazanın oluş tarihi dikkate alınarak hangi mevzuat hükümlerine göre hareket edilmesi hususlarında hassasiyet göstererek müvekkilimizin maksimum kazancı elde etmesini sağlamaktayız.

 

2) Geçici ve Sürekli İş Görmezlik Tazminatı

Sigorta Avukatı, yaralamalı trafik kazası meydana gelmesi halinde talep edebileceği en önemli tazminat kalemleri sürekli ve geçici iş görmezlik tazminatıdır. Bu tazminatlardan geçici iş görmezlik tazminatı, yaralanan kişinin kaza tarihi ile tedavi süresinin sonlanması tarihi arasındaki çalışamadığı süreleri kapsar. Sürekli iş görmezlik tazminatı ise zarar görenin, tedavisinin sonlanması tarihinden, olası yaşam süresinin sonuna kadar hesap edilecek sürelerdeki zararını kapsar.

Zarar gören kişi ev hanımı da olsa herhangi bir işte çalışmasa bile yine de tazminat hesabı yapılacaktır. Yerleşik Yargıtay kararlarına göre zarar gören kişi çalışmıyorsa kazanın gerçekleştiği tarihteki asgari ücretin net tutarı esas alınarak tazminat hesabı yapılacaktır. Sigorta şirketleri, zarar gören kişi asgari ücretin üzerinde gelir alsa bile bordrolarda zarar görenin aldığı maaş asgari ücret olarak gösterilmişse zarar hesabını asgari ücret üzerinden yapmaktadır. Ancak Yerleşik Yargıtay kararlarına göre zarar görenin, bordroda gösterilen maaşı asgari ücret olsa bile gerçekte asgari ücretin üzerinde maaş alıyorsa, gerçek maaşı esas alınarak tazminat hesabı yapılmalıdır. Dolayısıyla zarar görenin tazminatı, sigorta şirketi tarafından giderilmiş olsa bile zarar görenin bakiye tazminat hakkı da mevcut olabilecektir. Bu sebeple Trafik Kazası Avukatı tarafından gerekli incelemeler yapılarak bakiye tazminat hakkının mevcudiyetinin araştırılmasında fayda vardır. Ne kadar tazminat alırım? Sorusunun cevabı zarar gören kişinin yaşı, maaşı, esas alınacak yaşam tablosu, kusuru ve maluliyet oranı kriterlerine göre değişiklik gösterecektir.

 

3) Bakıcı Tazminatı

Sigorta Avukatı, yaralamalı trafik kazası meydana gelmesi halinde eğer zarar gören kişinin maluliyet oranı yüksek ise ve zarar gören, günlük aktivitelerini herhangi bir kişinin yardımı olmadan yapamıyorsa bakıcı gideri de talep edebilecektir. Kişinin bakıcı tazminatı talep edip edememesinin tespit edilmesi bakımından mahkemeler, dosyayı Adli Tıp Kurumuna gönderip, zarar gören kişinin bakıcıya ihtiyacı olup olmadığını tespit ettirmektedir. Raporun olumlu gelmesi halinde ise bakıcı tazminatı hesabı yapılmaktadır.

Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus, zarar görenin, bakıcı tazminatı talep edebilmesi için bakıcı tutmasına gerek yoktur. Zarar gören, bakıcı tutmasa bile ailesinin bazı fertleri tarafından bakıcı ihtiyacının giderildiği varsayılarak tazminat hesabı yapılmakta ve tazminattan bir kısım indirim yapılmaktadır. Aleyhine dava açılacak kişilerin tespiti ve tazminat hesabında zarar görenin hak kaybı yaşamaması için Uzman Trafik Kazası Avukatı ndan yardım alınması önemlidir. Aksi halde zarar gören düşük tazminat almasının yanında aleyhine ikame ettiği kişilerin seçiminde hata yaparak tazminatı tahsil etmekte zorlanabilmektedir. Bu sebeple Giresun Sigorta Avukatı olarak olası zararların önüne geçmek için itina ile dosyada araştırma yapmakta ve dosyanın tahsil kabiliyetini artırmaktayız.

 

4) Tedavi Gideri

Sigorta Avukatı, yaralamalı trafik kazası meydana gelmesi halinde eğer zarar gören özel hastanede tedavi görmüşse yada devlet hastanesinde tedavi görse bile SGK tarafından karşılanmayan giderleri varsa bu giderlerini SGK nın sorumlu olduğu kısımları SGK dan, diğer giderlerini ise sigorta şirketinden karşılayabilecektir.

Nitekim 6111 sayılı kanun ile yapılan değişiklik ile her ne kadar sigorta şirketlerinin tedavi giderleri kapsamındaki sorumluluğu sona ermişse de yerleşik Yargıtay kararlarına göre faturalı olmayan giderlerden sigorta şirketlerinin sorumluluğu devam etmektedir. Nitekim bu kapsamda hastaneye gidiş için yapılan yol masrafları, tedavi süresince oluşan bakıcı giderleri, evde yapılan özel bakım giderleri, tedavi amaçlı beslenme giderleri, tedavi amaçlı barınma giderleri, tedavi amaçlı faturalandırılması mümkün olmayan diğer giderleri, (koltuk değneği, baston, SGK tarafından karşılanmayan ilaçlar vb.) sigorta şirketi karşılamak zorundadır. Açılacak davanın doğru kişilere açılması bakımından Trafik Kazası Avukatı ndan yardım alınması bu çerçevede önemlidir.

 

5) Manevi Zarar

Sigorta Avukatı, yaralamalı ve ölümlü trafik kazası meydana gelmesi halinde destekten yoksun kalan hak sahipleri ve yaralanan kişi lehine belirli miktarlarda manevi tazminat talep edebilmektedir. Bu miktar tarafların sosyal ve ekonomik durumuna göre mahkemece belirlenmektedir.

Sigorta Avukatı, manevi tazminatın tahsil kabiliyetini artırmak için karşı aracın kasko sigortasında yer alan ihtiyari mali sorumluluk sigortası klozunu incelemeli ve manevi tazminatın ne kadar karşılandığını incelemesi gereklidir. Aksi halde dava kazanılsa bile eğer araç sürücüsü ve sahibi üzerine herhangi bir malvarlığı yoksa icra yoluyla dosya tahsil edilemeyecek ve hak sahipleri yaptığı masraflardan dolayı zarara uğrayacaktır.

Trafik Sigortası yaptırmamanız halinde ne olur? sorusuna cevap için makalemizi inceleyebilirsiniz.

 

TRAFİK KAZASI TAZMİNAT DAVASI NASIL AÇILIR?

Sigorta avukatı Giresun'da ikamet eden hak sahiplerinin davasını, trafik kazası başka şehirde meydana gelmiş olsa bile Giresun Adliyesi’nde açabilir. Ayrıca kazanın meydana geldiği yer mahkemesi ve davalının bulunduğu yer mahkemesinde de davayı açabilir.

Sigorta avukatı, her olayın şartlarında göre davayı Sigorta Tahkim’de açabileceği gibi adliyede de açabilir. Burada önemli olan maddi olguların ne kadar lehe olduğudur. Sigorta Tahkim’e yapılan başvurularda tanık dinlenmediğinden dolayı zarar gören kişi eğer bordroda yazılandan daha fazla maaş alıyorsa Sigorta Tahkim, resmi belgeyi esas alarak asgari ücret üzerinden yapacağı hesaplama ile hak sahibinin zarara uğramasına neden olabilecektir. Bunun gibi eldeki veriler Trafik Kazası Avukatı tarafından iyi değerlendirilerek davanın nerede açılacağına karar verilmelidir.

Sigorta Avukatı, kaza tespit tutanağındaki kusur durumu, ceza dosyası, zarar görenin maaşı, maluliyet durumu ve zarar görenin olaydaki yerini göz önüne alarak trafik kazası tazminat hesaplaması yaparak hak sahiplerinin ne kadar tazminat alacağını hesaplamalıdır.

Giresun ve çevre iller olan Gümüşhane, Rize, Trabzon, Erzincan, Ordu ve Artvin başta olmak diğer illerde kaza geçirmişseniz yada ikamet ediyorsanız Giresun sigorta avukatı yardımı ile trafik kazası sebebiyle tazminat davası açabilirsiniz.

Sigorta avukatı tarafından olayın oluş şekline göre destekten yoksun kalma tazminatı (halk arasındaki ismi ile ölüm tazminatı, kan parası, sürekli ve geçici iş görmezlik tazminatı (halk arasındaki ismi ile yaralanma tazminatı), aracın değer kaybı, kazanç kaybı, aracın kullanılamaması nedeniyle uğranılan zarar ası altında trafik kazası tazminat davası açabilecektir.

 

KASKO SİGOTASI ARAÇ HASARI DAVASI NASIL AÇILIR?

Sigorta avukatı, kasko sigortacısının aracın hasar bedelini ödemediği durumlarda aracın hasar bedelini ödemeyen sigorta şirketi aleyhine dava açabilecektir. Ancak burada sigorta şirketinin neden araç hasar bedelini ödemediğinin tespiti önemlidir. 

Kasko sigortası genel şartlarında aracın hasara uğraması halinde bazı durumlar teminat dışı bırakılmıştır. Bunları kısaca sıralamak gerekirse; 

  • Savaş, her türlü savaş olayları, istila, yabancı düşman hareketleri, çarpışma (Savaş ilan edilmiş olsun olmasın), iç savaş, ihtilal, isyan, ayaklanma ve bunların gerektirdiği inzibati ve askeri hareketler nedeniyle meydana gelen zararlar
  • Sürücü belgesinin olmayan sürücü tarafından meydana gelen zararlar,
  • Aracın alkol veya uyuşturucunun etkisinde sevki halinde meydana gelen zararlar,
  • Sigortalı veya fiillerinden sorumlu bulunduğu kimseler veya birlikte yaşadığı kişiler tarafından kasten verilen zararlar ile sigortalının fiillerinden sorumlu olduğu kimseler veya birlikte yaşadığı kişiler tarafından sigortalı aracın kaçırılması veya çalınması nedeniyle meydana gelen zararlar,
  • Aracın kendi gücü ile girip çıkacağı ruhsatlı sefer yapan gemiler ve trenler dışında, kara, deniz, nehir ve havada taşınması sırasında uğrayacağı zararlar, 
  • Aracın ruhsatında belirtilen taşıma haddinden fazla yük ve yolcu taşıması sırasında meydana gelen ve münhasıran aracın istiap haddinin aşılmasından kaynaklanan zararlar, 
  • Zorunlu haller (tedavi veya yardım amaçlı sağlık kuruluşuna gitme, can güvenliği nedeniyle uzaklaşma vb) hariç olmak üzere ehliyetsizlik ve uyuşturucu yada alkollü olarak aracın sevki ihlaller nedeniyle, sürücünün kimliğinin tespit edilmesini engellemek için kaza yerinden ayrılması halinde meydana gelen zararlar,

Hallerinde sigorta şirketi, aracın hasar tazminatını ödemeyecektir.

Ancak yukarıda sayılan hallerin tek başına meydana gelmesi araç hasarının kesinlikle teminat dışında kalacağı anlamına gelmeyecektir. Burada trafik kazası avukatı, örneğin alkol sebebiyle meydana gelen kazanın salt alkolün etkisinde meydana gelip gelmediğini araştırması gerekecek, eğer kaza salt alkolün etkisinde meydana gelmediyse sigorta şirketine dava açabilecektir.

Sigorta şirketi tarafından diğer bir aracın hasarını ödememe sebebi ise aracın kazanın oluş şekli ile uyumsuz olmasıdır. Diğer bir ifade ile şüpheli hasar halinde sigorta şirketi aracın zararını ödemeyecektir. Ancak unutmamak gerekir ki burada uyumsuz hasar iddiasında bulunan sigorta şirketi iddiasını ispatla mükelleftir. Araç hasarının başka bir sebepten meydana geldiğini sigorta şirketi ispatlayamazsa aracı hasar gören araç sahibi davayı kazanacaktır.

Yukarıda sayılanlardan ayrı olmak üzere kasko sigorta şirketi bazı farklı hallerde de araç hasarının tazminatını ödemeyebilir. Bu durumda trafik kazası avukatı na yapacağınız başvuru ile zararınızı sigorta şirketinden talep edebilirsiniz.

Giresun Sigorta Avukatı Ücretleri 2022 Yılında Ne Kadar?

Sigorta avukatı ücretleri 2022 Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca belirlenmektedir. Sigorta alanında uzman avukat ücretleri 24.11.2020 tarihli 31314 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 2022 yılı Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’nin “Üçüncü Kısım” da yazılmıştır.

2022 Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’nin (AAÜT) üçüncü kısmına göre sigorta avukatı ücreti dava sonunda alınacak tazminata göre değişecektir.

Ancak en düşük ücret;

Tüketici Mahkemesinde açılan davalar için; 2.550,00-TL

Diğer Mahkemelerde açılan davalar için 5.100,00-TL dir.

Tazminat miktarının yüksek olmasında ise alınacak ücret %12 ile %25 arasında değişmektedir. 

Her baronun kendi hazırladığı Tavsiye Edilen Avukatlık En Az Ücret Tarifesi de uygulanabilir. En iyi sigorta avukatı Giresun'da Giresun Barosu’nun hazırladığı tarifeden az olmamak üzere ücret talep edebilir.

Giresun Sigorta Avukatı Ücretini Kim Öder?

Giresun sigorta avukatı ücretini hem kendi müvekkilinden hem de karşı taraftan alabilecektir. Ancak bu durum davanın kazanılma yada kaybedilme durumuna göre değişecektir. Şöyle ki;

Avukatlık kanununa göre Giresun sigorta avukatı, davayı alırken asgari ücret tarifesinin altında kalmamak kaydıyla müvekkilinden ücret almalıdır. Burada geçen müvekkil vekalet ücretini her avukat almak zorundadır. Ayrıca avukatlık kanununa göre davanın kazanılması halinde Giresun sigorta avukatı lehine mahkemece vekalet ücretine hükmedilecektir. Bu ücret de Giresun sigorta avukatı tarafından karşı taraftan tahsil edilecektir.

Yani özetle; Giresun sigorta avukatı tarafından; davanın kazanılması halinde hem müvekkilden hem de karşı taraftan, davanın kaybedilmesi halinde ise sadece müvekkilden ücret alınabilecektir.

Giresun Sigorta Avukatı Arama

Giresun sigorta avukatı, Giresun barosuna kayıtlı avukatlardan iş hukuku ile ilgilenen avukatlar arasından seçilebilir.

Giresun Sigorta Avukatı İletişim

Giresun sigorta avukatı olarak tarafımıza; TEL: (0462) 261 29 61 veya Eposta: Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir. üzerinden ulaşabilirsiniz.

Gümüşhane Sigorta Avukatı

GÜMÜŞHANE SİGORTA AVUKATI HANGİ DAVALARA BAKAR?

Gümüşhane Sigorta avukatı, kaza sigortaları davalarından sigorta şirketi yada güvence hesabı tarafından yada sigorta şirketi yada güvence hesabı tarafından açılan davalara bakan avukattır. Sigorta avukatı olabilmek için öncelikle üniversitelerin hukuk fakültesi bölümünden mezun olmak şarttır. Gümüşhane’de Sigorta Avukatı olabilmek için Gümüşhane Barosuna kayıt yaptırarak Gümüşhane’de Sigorta davalarına bakarak fiilen mesleğini icra etmek gereklidir.

 

GÜMÜŞHANE SİGORTA AVUKATI SEYYİD HASAN ÖZTÜRK

Gümüşhane sigorta avukatı Avukat Seyyid Hasan ÖZTÜRK, uzun süre farklı sigorta şirketlerinin avukatlığını yaparak, bu kapsamında birçok farklı konulardaki trafik kazası davalarında avukat olarak sigorta şirketini temsil etmektedir. Ayrıca akademik olarak da kendini geliştiren Avukat Seyyid Hasan ÖZTÜRK, İstanbul’da Sigorta Avukatı olarak mesleğini icra ederken 2018 de yayımlanan Sigorta Hukuku kitabının Trafik Sigortası ve Kasko Sigortası bölümünü yazmıştır. Günümüzde Gümüşhane Tazminat Avukatlığı dahil birçok alanda müvekkillerine avukatlık hizmeti sunmaktadır. Sigorta avukatı Avukat Seyyid Hasan ÖZTÜRK’e sitemizde bulunan iletişim araçlarıyla ulaşabilirsiniz. Ayrıca sigorta avukatı Avukat Seyyid Hasan ÖZTÜRK’ten sitemizde bulunan Whatsapp uygulaması üzerinden randevu alabilirsiniz.

Gümüşhane sigorta avukatı, Gümüşhane ve çevre iller olan Trabzon, Rize, Giresun, Erzincan, Ordu ve Artvin başta olmak üzere birçok il dahilinde trafik kazaları davalarına, işyeri yangın, hırsızlık, su basması sebebiyle açılan davalara, kasko sigortasından kaynaklanan tazminat davalarına bakar. Diğer taraftan sigorta avukatı uzmanlığı kapsamında trafik kazası tazminatını güncel mevzuat ve Yargıtay kararları ışığında hesaplar. Ayrıca aracınızda trafik kazası nedeniyle değer kaybı ve kazanç kaybı, aracın kullanılamaması nedeniyle zarar mevcutsa sigorta şirketine gerekli başvuruları yaptıktan sonra yasal yollara başvurur. Son yıllarda sigorta şirketlerinin yaptığı baskı neticesinde Trafik Sigortası kapsamında yapılan yasal değişiklikler, Anayasa Mahkemesi iptal kararları ve Yargıtay içtihat değişiklikleri ile beraber artık her kaza için farklı uygulamalar söz konusu olacaktır. Bu sebeple Gümüşhane Sigorta Avukatlarına başvurarak haklarınızı öğrenmeniz ve davaları takip etmeniz önemlidir. Yoksa davalarınızın sonuçlanma süresi ve alacağınız tazminat miktarlarında önemli ölçüde hak kaybı yaşamanız olasıdır.

 

sigorta avukatı trabzon

 

MADDİ HASARLI TRAFİK KAZALARINDA HANGİ TAZMİNATLAR TALEP EDİLEBİLİR?

1) Aracın Onarım Masrafı yada Aracın Değeri

Sigorta avukatı, maddi hasarlı trafik kazası olması halinde eğer araç pert olmamışsa, diğer bir ifade ile aracın onarımı ekonomik ise öncelikle müvekkil aracın hasarına neden olan aracın trafik sigortasından aracın onarılmasını talep edebilir. Ancak trafik sigortası poliçe limitleri çok yüksek olmadığından dolayı varsa aracı hasarlanan kişinin kendi kasko sigortasından aracını yaptırmasında fayda vardır. Bu durumda kasko sigortası zaten kusurlu kişi, araç sahibi ve sigorta şirketinden ödediği tazminatı almak için dava açacaktır. Ancak aracı hasarlanan kişinin kasko sigortası yoksa karşı aracın kasko sigortasını araştırmakta da fayda vardır. Çünkü kasko sigorta poliçesi kapsamında düzenlenen ihtiyari mali sorumluluk sigortasında yer alan limitler de aracın hasara uğraması halinde zararı karşılayacaktır.

Sigorta Avukatı, aracın pert olması halinde öncelikle aracın müvekkilin kasko sigortasından yapılmasını talep eder. Bu durumda aracın pert halini sigorta şirketine bırakıp aracın güncel değerini alma konusunda seçimlik yetki sigortalıdadır. Ancak müvekkil aracın kasko sigortası yoksa bu durumda Sigorta Avukatı, kusurlu olan karşı tarafın trafik sigortasına ve varsa kasko sigortası dahlinde düzenlenen ihtiyari mali sorumluluk sigortasına başvurarak zararın giderilmesi yoluna gidebilir. Ayrıca kazaya sebebiyet veren sürücü ve aracın işleteninden de zararını talep edebilir. Yine bu halde de aracın pert halinin kimde kalacağı hususunda seçimlik yetki aracı zarar gören kişidedir.

 

2) Aracın Değer Kaybı

Sigorta avukatı, aracın pert olmaması halinde diğer bir ifade ile aracın onarımı mümkünse bu durumda aracın değer kaybı için karşı tarafında trafik sigortasına başvuracaktır. Ancak aracın herhangi bir parçasının zarar görmesi halinde değer kaybı oluşmaz. Hangi araç parçalarının hasar görmesi halinde değer kaybı oluşacağını öğrenmek için Gümüşhane Uzman Sigorta Avukatı’na başvurabilirsiniz. Diğer taraftan daha önce aynı yerden kazaya uğramış olan araçlar sahipleri de her halde değer kaybı talep edemeyecektir. Hangi durumda değer kaybı talep edebileceğiniz hususunda bilgi almak için Sigorta Avukatı na başvurmanız elzemdir. Trafik kazasında ne kadar değer kaybı oluşur? Sorusuna belli bir cevap vermek mümkün değildir. Aracın kilometresi, aracın hasara uğramış parçaları, hasar miktarı, aracın güncel değeri ve yaşı kriterlerine göre farklı değer kaybı hesabı değişecektir.

 

3) Aracın Kullanılamamasından Kaynaklanan Kazanç Kaybı

Sigorta avukatı, kazanç kaybını sadece kusurlu aracın sahibinden ve aracın sürücünden talep edebilir. Bunun dışında karşı tarafın trafik sigortası bu zararı karşılamayacaktır. Ancak burada unutulmaması gereken husus kazanç kaybının talep edilebilmesi için aracın ticari bir araç olması gereklidir. Araç, ticari bir araç değilse bu halde sadece aracın kullanılamaması nedeniyle oluşan ikame araç zararı talep edilebilir.

 

4) Aracın Kullanılamaması Sebebiyle Oluşan Zarar (İkame Araç Bedeli)

Sigorta Avukatı, zarar gören araç ticari değilse ancak aracın kullanılamadığı günlere ilişkin aracın ikame değeri zararını talep edebilir. Burada kazaya uğrayan araç ile aynı nitelikteki araçların kiralanması halinde ne kadar ödeneceği kriteri baz alınır. Bu zararı talep etmesi için zarar görenin, aracını kullanamadığı dönemde ayrıca bir araç kiralamasına da gerek yoktur. Zarar gören, trafik kazası sebebiyle aracını kullanamadığı dönemde kendi aracından daha nitelikli bir araç kiralasa dahi ancak kendi aracı ile emsal olan aracın ikame değerini talep edebilir. Mahkeme tarafından “aracın kullanılmadığı dönem” için baz alınacak kriter ise aracın ne kadar süre içerisinde tamir edilip teslim edilebileceğidir. Bunun dışında araç 10 günde tamir edilebilecek iken tamir süresi 2 ay sürmüşse bu halde mahkeme 10 günü baz alarak zarar hesabı yapacaktır.

 

YARALAMALI VE ÖLÜMLÜ TRAFİK KAZALARINDA HANGİ TAZMİNATLAR TALEP EDİLEBİLİR?

1) Destekten Yoksun Kalma Tazminatı

Sigorta Avukatı, ölümlü trafik kazalarında talep edebileceği en önemli tazminat kalemi destekten yoksun kalma tazminatıdır. Burada kaza nedeniyle yayanın, aracın sürücüsünün yada araç yolcusunun vefatı halinde geride kalan hak sahipleri bu tazminatı talep edebilecektir. Destekten yoksun kalma tazminatı, miras hukukuna bağlı bir tazminat olmadığı için vefat eden kişinin anne ve babası her halde bu tazminatı talep edebilecektir. Diğer taraftan ölen kişinin eşi, 18 yaşından küçük erkek çocuğu (üniversiteye gidiyorsa yaş daha yüksek), 22 yaşından küçük kız çocuğu (üniversiteye gidiyorsa yaş daha yüksek) ve aynı evde ikamet eden kardeşi bu tazminatı talep edebilecektir.

Sigorta Avukatı, yukarıda belirtilen kişilerin tazminat talep edebilmesi için her olayın oluş şekline ve kusurlu kişileri belirlemede dikkatli olmalıdır. Örneğin kendi kusur ile vefatına sebebiyet vermiş olan sürücünün desteğinden yoksun kalan kişilerin tazminat hakları yoktur. Ancak kaza 2015 yılından önce gerçekleşmişse bu kişiler tazminat talep edebilirler. Diğer taraftan destek tazminatı alabilecek kişiler arasında olsa bile vefat eden kişinin yakını, aracın sahibi olması halinde tazminat talep edemeyecektir.

Yine tazminat hesabında da dikkat edilmesi gereken birçok nokta bulunmaktadır. Bu sebeple Gümüşhane Sigorta Avukatı olarak gerekli tüm maddi olguların dikkatli bir şekilde araştırılması ve kazanın oluş tarihi dikkate alınarak hangi mevzuat hükümlerine göre hareket edilmesi hususlarında hassasiyet göstererek müvekkilimizin maksimum kazancı elde etmesini sağlamaktayız.

 

2) Geçici ve Sürekli İş Görmezlik Tazminatı

Sigorta Avukatı, yaralamalı trafik kazası meydana gelmesi halinde talep edebileceği en önemli tazminat kalemleri sürekli ve geçici iş görmezlik tazminatıdır. Bu tazminatlardan geçici iş görmezlik tazminatı, yaralanan kişinin kaza tarihi ile tedavi süresinin sonlanması tarihi arasındaki çalışamadığı süreleri kapsar. Sürekli iş görmezlik tazminatı ise zarar görenin, tedavisinin sonlanması tarihinden, olası yaşam süresinin sonuna kadar hesap edilecek sürelerdeki zararını kapsar.

Zarar gören kişi ev hanımı da olsa herhangi bir işte çalışmasa bile yine de tazminat hesabı yapılacaktır. Yerleşik Yargıtay kararlarına göre zarar gören kişi çalışmıyorsa kazanın gerçekleştiği tarihteki asgari ücretin net tutarı esas alınarak tazminat hesabı yapılacaktır. Sigorta şirketleri, zarar gören kişi asgari ücretin üzerinde gelir alsa bile bordrolarda zarar görenin aldığı maaş asgari ücret olarak gösterilmişse zarar hesabını asgari ücret üzerinden yapmaktadır. Ancak Yerleşik Yargıtay kararlarına göre zarar görenin, bordroda gösterilen maaşı asgari ücret olsa bile gerçekte asgari ücretin üzerinde maaş alıyorsa, gerçek maaşı esas alınarak tazminat hesabı yapılmalıdır. Dolayısıyla zarar görenin tazminatı, sigorta şirketi tarafından giderilmiş olsa bile zarar görenin bakiye tazminat hakkı da mevcut olabilecektir. Bu sebeple Trafik Kazası Avukatı tarafından gerekli incelemeler yapılarak bakiye tazminat hakkının mevcudiyetinin araştırılmasında fayda vardır. Ne kadar tazminat alırım? Sorusunun cevabı zarar gören kişinin yaşı, maaşı, esas alınacak yaşam tablosu, kusuru ve maluliyet oranı kriterlerine göre değişiklik gösterecektir.

 

3) Bakıcı Tazminatı

Sigorta Avukatı, yaralamalı trafik kazası meydana gelmesi halinde eğer zarar gören kişinin maluliyet oranı yüksek ise ve zarar gören, günlük aktivitelerini herhangi bir kişinin yardımı olmadan yapamıyorsa bakıcı gideri de talep edebilecektir. Kişinin bakıcı tazminatı talep edip edememesinin tespit edilmesi bakımından mahkemeler, dosyayı Adli Tıp Kurumuna gönderip, zarar gören kişinin bakıcıya ihtiyacı olup olmadığını tespit ettirmektedir. Raporun olumlu gelmesi halinde ise bakıcı tazminatı hesabı yapılmaktadır.

Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus, zarar görenin, bakıcı tazminatı talep edebilmesi için bakıcı tutmasına gerek yoktur. Zarar gören, bakıcı tutmasa bile ailesinin bazı fertleri tarafından bakıcı ihtiyacının giderildiği varsayılarak tazminat hesabı yapılmakta ve tazminattan bir kısım indirim yapılmaktadır. Aleyhine dava açılacak kişilerin tespiti ve tazminat hesabında zarar görenin hak kaybı yaşamaması için Uzman Trafik Kazası Avukatı ndan yardım alınması önemlidir. Aksi halde zarar gören düşük tazminat almasının yanında aleyhine ikame ettiği kişilerin seçiminde hata yaparak tazminatı tahsil etmekte zorlanabilmektedir. Bu sebeple Gümüşhane Sigorta Avukatı olarak olası zararların önüne geçmek için itina ile dosyada araştırma yapmakta ve dosyanın tahsil kabiliyetini artırmaktayız.

 

4) Tedavi Gideri

Sigorta Avukatı, yaralamalı trafik kazası meydana gelmesi halinde eğer zarar gören özel hastanede tedavi görmüşse yada devlet hastanesinde tedavi görse bile SGK tarafından karşılanmayan giderleri varsa bu giderlerini SGK nın sorumlu olduğu kısımları SGK dan, diğer giderlerini ise sigorta şirketinden karşılayabilecektir.

Nitekim 6111 sayılı kanun ile yapılan değişiklik ile her ne kadar sigorta şirketlerinin tedavi giderleri kapsamındaki sorumluluğu sona ermişse de yerleşik Yargıtay kararlarına göre faturalı olmayan giderlerden sigorta şirketlerinin sorumluluğu devam etmektedir. Nitekim bu kapsamda hastaneye gidiş için yapılan yol masrafları, tedavi süresince oluşan bakıcı giderleri, evde yapılan özel bakım giderleri, tedavi amaçlı beslenme giderleri, tedavi amaçlı barınma giderleri, tedavi amaçlı faturalandırılması mümkün olmayan diğer giderleri, (koltuk değneği, baston, SGK tarafından karşılanmayan ilaçlar vb.) sigorta şirketi karşılamak zorundadır. Açılacak davanın doğru kişilere açılması bakımından Trafik Kazası Avukatı ndan yardım alınması bu çerçevede önemlidir.

 

5) Manevi Zarar

Sigorta Avukatı, yaralamalı ve ölümlü trafik kazası meydana gelmesi halinde destekten yoksun kalan hak sahipleri ve yaralanan kişi lehine belirli miktarlarda manevi tazminat talep edebilmektedir. Bu miktar tarafların sosyal ve ekonomik durumuna göre mahkemece belirlenmektedir.

Sigorta Avukatı, manevi tazminatın tahsil kabiliyetini artırmak için karşı aracın kasko sigortasında yer alan ihtiyari mali sorumluluk sigortası klozunu incelemeli ve manevi tazminatın ne kadar karşılandığını incelemesi gereklidir. Aksi halde dava kazanılsa bile eğer araç sürücüsü ve sahibi üzerine herhangi bir malvarlığı yoksa icra yoluyla dosya tahsil edilemeyecek ve hak sahipleri yaptığı masraflardan dolayı zarara uğrayacaktır.

Trafik Sigortası yaptırmamanız halinde ne olur? sorusuna cevap için makalemizi inceleyebilirsiniz.

 

TRAFİK KAZASI TAZMİNAT DAVASI NASIL AÇILIR?

Sigorta avukatı Gümüşhane'de ikamet eden hak sahiplerinin davasını, trafik kazası başka şehirde meydana gelmiş olsa bile Gümüşhane Adliyesi’nde açabilir. Ayrıca kazanın meydana geldiği yer mahkemesi ve davalının bulunduğu yer mahkemesinde de davayı açabilir.

Sigorta avukatı, her olayın şartlarında göre davayı Sigorta Tahkim’de açabileceği gibi adliyede de açabilir. Burada önemli olan maddi olguların ne kadar lehe olduğudur. Sigorta Tahkim’e yapılan başvurularda tanık dinlenmediğinden dolayı zarar gören kişi eğer bordroda yazılandan daha fazla maaş alıyorsa Sigorta Tahkim, resmi belgeyi esas alarak asgari ücret üzerinden yapacağı hesaplama ile hak sahibinin zarara uğramasına neden olabilecektir. Bunun gibi eldeki veriler Trafik Kazası Avukatı tarafından iyi değerlendirilerek davanın nerede açılacağına karar verilmelidir.

Sigorta Avukatı, kaza tespit tutanağındaki kusur durumu, ceza dosyası, zarar görenin maaşı, maluliyet durumu ve zarar görenin olaydaki yerini göz önüne alarak trafik kazası tazminat hesaplaması yaparak hak sahiplerinin ne kadar tazminat alacağını hesaplamalıdır.

Gümüşhane ve çevre iller olan Trabzon, Rize, Giresun, Erzincan, Ordu ve Artvin başta olmak diğer illerde kaza geçirmişseniz yada ikamet ediyorsanız Gümüşhane sigorta avukatı yardımı ile trafik kazası sebebiyle tazminat davası açabilirsiniz.

Sigorta avukatı tarafından olayın oluş şekline göre destekten yoksun kalma tazminatı (halk arasındaki ismi ile ölüm tazminatı, kan parası, sürekli ve geçici iş görmezlik tazminatı (halk arasındaki ismi ile yaralanma tazminatı), aracın değer kaybı, kazanç kaybı, aracın kullanılamaması nedeniyle uğranılan zarar ası altında trafik kazası tazminat davası açabilecektir.

 

KASKO SİGOTASI ARAÇ HASARI DAVASI NASIL AÇILIR?

Sigorta avukatı, kasko sigortacısının aracın hasar bedelini ödemediği durumlarda aracın hasar bedelini ödemeyen sigorta şirketi aleyhine dava açabilecektir. Ancak burada sigorta şirketinin neden araç hasar bedelini ödemediğinin tespiti önemlidir. 

Kasko sigortası genel şartlarında aracın hasara uğraması halinde bazı durumlar teminat dışı bırakılmıştır. Bunları kısaca sıralamak gerekirse; 

  • Savaş, her türlü savaş olayları, istila, yabancı düşman hareketleri, çarpışma (Savaş ilan edilmiş olsun olmasın), iç savaş, ihtilal, isyan, ayaklanma ve bunların gerektirdiği inzibati ve askeri hareketler nedeniyle meydana gelen zararlar
  • Sürücü belgesinin olmayan sürücü tarafından meydana gelen zararlar,
  • Aracın alkol veya uyuşturucunun etkisinde sevki halinde meydana gelen zararlar,
  • Sigortalı veya fiillerinden sorumlu bulunduğu kimseler veya birlikte yaşadığı kişiler tarafından kasten verilen zararlar ile sigortalının fiillerinden sorumlu olduğu kimseler veya birlikte yaşadığı kişiler tarafından sigortalı aracın kaçırılması veya çalınması nedeniyle meydana gelen zararlar,
  • Aracın kendi gücü ile girip çıkacağı ruhsatlı sefer yapan gemiler ve trenler dışında, kara, deniz, nehir ve havada taşınması sırasında uğrayacağı zararlar, 
  • Aracın ruhsatında belirtilen taşıma haddinden fazla yük ve yolcu taşıması sırasında meydana gelen ve münhasıran aracın istiap haddinin aşılmasından kaynaklanan zararlar, 
  • Zorunlu haller (tedavi veya yardım amaçlı sağlık kuruluşuna gitme, can güvenliği nedeniyle uzaklaşma vb) hariç olmak üzere ehliyetsizlik ve uyuşturucu yada alkollü olarak aracın sevki ihlaller nedeniyle, sürücünün kimliğinin tespit edilmesini engellemek için kaza yerinden ayrılması halinde meydana gelen zararlar,

Hallerinde sigorta şirketi, aracın hasar tazminatını ödemeyecektir.

Ancak yukarıda sayılan hallerin tek başına meydana gelmesi araç hasarının kesinlikle teminat dışında kalacağı anlamına gelmeyecektir. Burada trafik kazası avukatı, örneğin alkol sebebiyle meydana gelen kazanın salt alkolün etkisinde meydana gelip gelmediğini araştırması gerekecek, eğer kaza salt alkolün etkisinde meydana gelmediyse sigorta şirketine dava açabilecektir.

Sigorta şirketi tarafından diğer bir aracın hasarını ödememe sebebi ise aracın kazanın oluş şekli ile uyumsuz olmasıdır. Diğer bir ifade ile şüpheli hasar halinde sigorta şirketi aracın zararını ödemeyecektir. Ancak unutmamak gerekir ki burada uyumsuz hasar iddiasında bulunan sigorta şirketi iddiasını ispatla mükelleftir. Araç hasarının başka bir sebepten meydana geldiğini sigorta şirketi ispatlayamazsa aracı hasar gören araç sahibi davayı kazanacaktır.

Yukarıda sayılanlardan ayrı olmak üzere kasko sigorta şirketi bazı farklı hallerde de araç hasarının tazminatını ödemeyebilir. Bu durumda trafik kazası avukatı na yapacağınız başvuru ile zararınızı sigorta şirketinden talep edebilirsiniz.

 

sigorta avukatı trabzon

Gümüşhane Sigorta Avukatı Ücretleri 2022 Yılında Ne Kadar?

Sigorta avukatı ücretleri 2022 Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca belirlenmektedir. Sigorta alanında uzman avukat ücretleri 24.11.2020 tarihli 31314 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 2022 yılı Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’nin “Üçüncü Kısım” da yazılmıştır.

2022 Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’nin (AAÜT) üçüncü kısmına göre sigorta avukatı ücreti dava sonunda alınacak tazminata göre değişecektir.

Ancak en düşük ücret;

Tüketici Mahkemesinde açılan davalar için; 2.550,00-TL

Diğer Mahkemelerde açılan davalar için 5.100,00-TL dir.

Tazminat miktarının yüksek olmasında ise alınacak ücret %12 ile %25 arasında değişmektedir. 

Her baronun kendi hazırladığı Tavsiye Edilen Avukatlık En Az Ücret Tarifesi de uygulanabilir. En iyi sigorta avukatı Gümüşhane'de Gümüşhane Barosu’nun hazırladığı tarifeden az olmamak üzere ücret talep edebilir.

Gümüşhane Sigorta Avukatı Ücretini Kim Öder?

Gümüşhane sigorta avukatı ücretini hem kendi müvekkilinden hem de karşı taraftan alabilecektir. Ancak bu durum davanın kazanılma yada kaybedilme durumuna göre değişecektir. Şöyle ki;

Avukatlık kanununa göre Gümüşhane sigorta avukatı, davayı alırken asgari ücret tarifesinin altında kalmamak kaydıyla müvekkilinden ücret almalıdır. Burada geçen müvekkil vekalet ücretini her avukat almak zorundadır. Ayrıca avukatlık kanununa göre davanın kazanılması halinde Gümüşhane sigorta avukatı lehine mahkemece vekalet ücretine hükmedilecektir. Bu ücret de Gümüşhane sigorta avukatı tarafından karşı taraftan tahsil edilecektir.

Yani özetle; Gümüşhane sigorta avukatı tarafından; davanın kazanılması halinde hem müvekkilden hem de karşı taraftan, davanın kaybedilmesi halinde ise sadece müvekkilden ücret alınabilecektir.

Gümüşhane Sigorta Avukatı Arama

Gümüşhane sigorta avukatı, Gümüşhane barosuna kayıtlı avukatlardan iş hukuku ile ilgilenen avukatlar arasından seçilebilir.

Gümüşhane Sigorta Avukatı İletişim

Gümüşhane sigorta avukatı olarak tarafımıza; TEL: (0462) 261 29 61 veya Eposta: Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir. üzerinden ulaşabilirsiniz.

Image

Ceza Hukuku, İcra Hukuku, Ticaret Hukuku, Şirketler Hukuku, İş Hukuku, Sigorta Hukuku, Basın Hukuku, İdare Hukuku, Aile Hukuku, Gayrimenkul ve İnşaat Hukuku, Miras Hukuku ve Tüketici Hukuku başta olmak üzere, çözüm ortaklarımızla birlikte ulusal ve uluslararası tüm mecralarda vekillik sıfatını başarıyla yerine getiren saygın ve kurumsal bir hukuk bürosudur.